Sympatický jednopodlažní bungalov v Pyšelích

Pavla Kubu
7. Květen 2017

V hezkém středočeském městečku Pyšely byl v nedávné době postaven sympatický jednopodlažní bungalov. Jedná se o úpravu typového projektu rodinného domu Sydney, který je koncipován jako luxusní dům s velkorysou dispozicí 5+kk. V domě nechybí ani doplňkové místnosti jako je šatna, prádelna či sauna.


Autor: Free Architects s.r.o.

Lokalita: Pyšely, Česká republika


Přes vstupní prostor předsíně s kapacitními šatními skříněni se vstupuje do centra dispozice. Nachází se zde obytný prostor s jídelním koutem, kuchyní a krbem s masivním komínem obloženým cihelnými pásky. Přízemí bylo rozšířeno o vestavěnou galerii, která je přístupná lehkým dřevěným schodištěm vedoucím z haly v soukromé části domu. Obývací pokoj je propojen s venkovní terasou a se zahradou velkoplošným prosklením, které lze v případě potřeby zastínit roletami. Ze severu proudí do obývacího pokoje rozptýlené světlo pomocí dvojice střešních oken.

 

Na západ od obývacího pokoje se nachází soukromá část domu s ložnicí dětí, vlastní koupelnou, pokojem pro hosta (pracovnou), a prádelnou (technickou místností). Do východní části domu pak byla umístěna samostatná část rodičů s ložnicí, šatnou a wellness. Nejen společenské prostory, ale také dětský pokoj a welness jsou v přímé vazbě na terasu před jihozápadní fasádou domu.

 

Exteriér domu je funkční a jednoduchý, zároveň však působí luxusně. Hlavní roli zde hraje prostorná terasa s bazénem a venkovním grilem, který je podobně jako interiérový krbový komín obložen cihelnými pásky. Okrajové části střechy jsou tvořeny námětky s minimálním sklonem, aby se opticky rozšířila hmota šikmé střechy a dům působil lehce. Tektonika je maximálně potlačena - nadpraží oken jsou dotažena až k podhledům v místnostech a k podbití přetažené střechy. Okapní svody jsou elegantně skryty ve fasádě.