Švihák mezi interiéry s přívlastkem romantický

Anna Dlouha
4. Duben 2018

Máte rádi jemné barvy, romanticky laděný interiér a vytříbené kousky nábytku? Pokud jste třikrát odpověděli ANO, tak si interiér pražského bytu jednoduše zamilujete. Bydlení v sobě totiž pojí vše výše uvedené.


Pod taktovkou architektonického studia defakto.cz vznikl interiér jako malovaný. Koncept celého bytu se postavil na jemných odstínech. Jakýmsi barevným výtržníkem je tu šedý tón. Ten však v interiéru dokázal udělat více užitku, nežli škod.

 

Myší kožíšek některým kouskům nábytku a dekorace vysloveně sluší – zelenošedý ušák v obývacím pokoji je toho důkazem. Svou cestičku si do interiéru šedavý odstín našel však hlavně při volbě doplňků a dekorace. Sivý tón se skví na závěsech, povlečení, polštářcích a na tapetě v ložnici.

Přestože se šedá snažila sebevíc, otěže vlády zůstaly v rukou bílé barvy. Do bílého konceptu se v závislosti na druhu místnosti zapouštěly jiné barevné tóny – starorůžová, béžová aj. Kromě toho, že barvy na člověka působí něžným, takřka až roztomilým dojmem, dokázaly také opticky maximalizovat prostor. Ruku k dílu přidalo při optimalizaci interiéru také četné prosklení.

 

Pořadí místností v bytě bylo uspořádáno dle tradičního bytového schématu – od společenských prostor po ty soukromé. Byt začíná vstupní chodbou, pokračuje přes kuchyň, obývací pokoj a končí ložnicí.  

Seřazení pokojů však sedí i z barevného hlediska – počínaje takřka sněhobílou místností, konče šedo-bílým kontrastem.

Výrazných kousků je v interiéru celá škála, patří mezi ně i osvětlení. Volba svítidel podléhala praktickému, ale i estetickému hledisku. Zatímco se v kuchyňském prostředí volil obdélníkový rám osázený zářivkami spíše z toho praktického hlediska, obývací pokoj a ložnice nabízí pohled na mistrovské kousky.

 

Přestože se lustr v obývacím pokoji může jevit jako zbytečně honosný, není tomu tak. Při hodnocení místnosti je totiž důležité nahlížet na prostor jako na jeden stylový celek. Obdobně je tomu tak i v ložnici.