Světlo nad Valencií

Tomáš Čech
23. Červenec 2016

Půdní byt nad střechami Valencie je předurčen k příjemnému a pohodlnému bydlení. Navíc je umístěn v jedné z nejreprezentativnějších čtvrtí, v oblasti Eixample. Pro jeho rekonstrukci majitelé oslovili ateliér Ambau.


Autor: Ambau

Realizace: 2012

Plocha: 90 m2

Místo: Valencie I Španělsko


Majitelé bytu měli dva základní požadavky. Prostorná terasa s výhledem na Valencii se měla stát jádrem domova a architekti měli vytvořit tři samostatné ložnice, přičemž každá měla být doplněna vlastní koupelnou. To se bezezbytku povedlo. Půdorys byl očištěn od množství zbytečných příček, exteriérová část bytu je teď přístupná z jedné z ložnic, z obytného prostoru a z kuchyně. Velkorysé ložnice, noční zóna bytu, tvoří jakýsi prstenec kolem denní části bytu. Všechny mají kromě hygienického zázemí i dostatek prostoru pro uskladnění šatstva a jiných potřebných věcí.

 

„Mnoho lidí tvrdí, že hlavní předností domu je exteriérový prostor, zahrada a jí poskytované možnosti. Stejné je to ale i bytu. Jeho bonusem je rovněž exteriérový prostor. Nikoli zahrada, ale ulice, náměstí, město jako celek. Jedno není lepší než druhé, je třeba jen vše dobře rozvážit!“

Společenská zóna je prostorným středem domácnosti. Je z ní přístup do všech pokojů. Od vstupu, není zde žádná hala či chodba, je oddělena dvěma schody. Je to symbolická, ovšem zároveň velmi důležitá hrana.

Kuchyně je s obytnou částí propojena, má však své vlastní zákoutí. Zpoza pracovního pultu je výhled na terasu, vaření tak získává naprosto jinou dimenzi. Hned za oknem je jídelní stůl. Zde se bude pravděpodobně jíst nejčastěji.

Mírné zvýšení podlahy v bytě mělo za cíl vyrovnat skok při přechodu na terasu. To se povedlo! Prostor je tak ještě intenzivněji propojen s interiérem. Důležitou roli hrají i velkoformátové posuvné dveře.

Výhled na panorama města je zátiším, které se myslím nikdy neomrzí. Život v exteriéru, respektive tak prostorný život, je pak bonus, který má k dispozici jen pár bytů. Majitelé si to uvědomili a i proto sem společně s tvůrci zaměřili tolik pozornosti.

Prostorné a světlé ložnice byly přáním majitelů. Architekti jim je splnili. Všichni členové tak mají své soukromí, přestože jádrem bytu jsou společné prostory. Linka osvětlení po podhledem je použita na více místech interiéru.

S trochou nadsázky lze půdorys bytu ve Valencii přirovnat ke klasické katedrále. Kolem společenské zóny, kněžiště, jsou umístěny jednotlivé ložnice, věnec kaplí. Zajímavostí je naprostá minimalizace vstupních prostor.