Svažitý terén koncipován do 4 úrovní

Laura Kučerová
21. Leden 2018

Architekti z Atelier Flera navrhovali privátní zahradu v Praze – Slivenci. Na vrcholu svahu stojí moderní rodinný dům v pastelové růžovo-oranžové barvě. Díky mírné svažitosti se nám nabízí výhled na celou zahradu i od nejnižší části stavby, a tak nám neunikne veškeré dění, ať už se odehrává kdekoliv.

 

Okolí domu bylo totiž přetvořeno v otevřený prostor, který je pouze odcloněn od nepříjemných pohledů sousedů. Dále si můžeme povšimnout jakéhosi zónování a vzájemné propojenosti záhonů s trávníkem. Keře a trvalky zcela přirozeně ohraničují jednotlivé úrovně a natahují pomyslné ruce k ohraničení travnaté plochy.

 

Z přízemí budovy se skrz francouzské dveře dostaneme na dřevěnou terasu, kde se nachází i venkovní posezení. V dřevěných nádobách byly umístěny popínavé růže s levandulemi. Ty se taktéž pnou i po betonových sloupcích, jež podpírají předsunutý balkón v 1. patře. Romantický styl ještě více podtrhuje vistárie, která skrývá dřevěnou pergolu, nacházející se z boční strany budovy.

 

Další rovinný parter je spíše pojatý jako „mezistupeň“. Terén je totiž na začátku příkřejší, než ve zbylých segmentech. Ty lze plynule přejít díky schodům z masivu. Borovice, levandule, skalníky a okrasné traviny pak už jen dodávají patřičnou atmosféru.

 

Nejvýraznější částí zahrady je třetí úroveň. V této velkolepě pojaté ploše se nachází dostatek místa pro hry na trávníku či letní ovlažení v bazénu. Můžete si ale také sednout na kruhovou sedací lavici, která lemuje kulovitou korunu katalpy. Koupací prvek je ohraničen vodními rostlinami a z venkovní strany dřevěnými deskami, které ústí až k zahradnímu domku. Na opačné straně se pak nachází lavička, zcela nenásilně zakomponovaná u břízy a jehličnanů.

 

V nejspodnějším segmentu se pak tyčí vzrostlé stromy z udržovaného travnatého porostu.