Svažitý terén dal vzniknout domu citlivě zasazenému do srdce přírody

Anna Dlouha
5. Říjen 2017

Svažitý pozemek se pro každého z architektů stává jasnou výzvou. Nově vznikající stavba se s ním  musí totiž zcela sladit, aniž by došlo k narušení kvalitního a pohodového bydlení majitelů domu. S návrhem a realizací domů zasazeného do netradičního pozemku se popasovali také architekti – M. Grébert, J. Benetin, P. Cibulka - z architektonického studia compassatelier.com. Výsledek je více než zdařilý.


Dvoupatrový objekt stojí v poklidné bratislavské čtvrti Devín. Dům byl umístěn do východní  části pozemku. Takto umístěná stavba funguje zároveň jako předěl mezi veřejnou ulicí a soukromou zahradou.

Dům by se však dal považovat také za třípatrový. Z kvádrového objektu totiž vystupuje podzemní technické zázemí  a garáž poskytující úkryt dvěma plechovým miláčkům. 

Domovní strana natočená směrem do zahrady, tedy do soukromé zóny, byla navržena v maximálním prosklení. První patro umožňuje vyjít na terasu a do zahrady. Druhé patro disponuje také terasou. Díky svému vyvýšení nabízí nádherné výhledy na okolní přírodní scenérii. Kvůli tomu, že se pozemek nachází ve svahu, byla jeho východní část zpevněna betonovou zdí.

V prvním patře najdeme společenské prostory, v nichž najdeme kuchyň, obývací pokoj a jídelna. Dominantním materiálem společenské haly je dřevo. Dřevo funguje jako sjednocující prvek v rámci horizontálního, ale i vertikálního členění domu. Napříč patrem tento materiál funguje jako spojovník díky dřevěné podlahové krytině, směrem do patra tuto úlohu převzalo dřevěné schodiště.

Druhé  nadzemní podlaží skýtá ryze soukromé prostory. Najdeme zde ložnice, koupelnu, toaletu a pracovnu.