Surová elegance

Laura Kučerová
29. Červen 2017

Loftové byty jsou určité specifikum, záměrně vyhledávané zejména mladými lidmi. Nejspíš pro svou neobvyklost, bezprostřednost a nádech luxusu. Jejich nekompromisní industriální charakter prostupuje skrz otevřené prostory a vysoké stropy. Na první pohled se zdají být chladné, přesto útulné. Až když zde strávíte pár chvil, začne vás pohlcovat nezaměnitelná atmosféra moderního pojetí. To vše ruku v ruce s továrnami na počátku minulému století.

 

V žádném obydlí tohoto duchu nesmí chybět kombinace čtyř materiálů – beton, kov, dřevo a cihly. Ne jinak je tomu v realizaci od Dimitra Karanikolova a Venety Nikolovy. V jejich podkrovním bytu v Sofii (Bulharsko) se spojí vzdušnost v kontrastu s tmavými zemitými tóny. Vše je zde podáno zcela bez servítek a zlatých středních cest. Když přepych, tak pořádný. Drahé materiály, designové kousky a vybavení na míru. Vana zapuštěná do dřevěné podlahy, obrovská skříň imitující kožený, cestovní kufr, dynamicky zaoblená střecha,… To jen dokazuje, s jakou pečlivostí byl projekt navržen.

 

Jediná místnost ale lehce vybočuje s celkového konceptu. Kuchyň. Díky značné odlehlosti od francouzských oken byly stěny ponechány v bílém odstínu, aby opticky prohloubily a prosvětlily místnost menších rozměrů. Rustikální charakter zde dodávají police, závěsné systémy a úložné krabice s nápisy. Osobitá lednička pak zpestřuje dojem starých časů.