Strop jako zrcadlo

Natálie Vopařilová
15. Září 2015

O pnutých stropech se ohledně architektury a designu mezi obyčejnými lidmi příliš nemluví. To je trochu škoda. Pnuté stropy totiž nejsou cenově nedostupné, mají vysokou životnost a dokáží vykouzlit opravdu netradiční interiér.

 

Pnutý strop – o co se vlastně jedná? Pnutý strop je vlastně materiál napnutý v horních částech interiéru. Zmiňovaným materiálem je speciální PVC plátno. Je velmi tenké, impregnované a odolné vůči mechanickému poškození. Dle přání je materiál následně upraven. Existuje hned několik variant, jak lze plátno upravit. Plátno si můžete nechat potisknout motivem, nebo zažádat o úpravu, kterou docílíte kovového vzhledu. V neposlední řadě mluvíme i o možnosti nainstalovat průsvitné plátno pod osvětlenou plochu a vytvořit tím jedinečný světelný systém. Možností je nespočet, avšak vůdčí bude pro ukázky níže plátno, upravené tak, aby odráželo interiér. Díky této úpravě jsou interiéry opticky větší a výrazně zajímavější.

 

Pnuté stropy mají hned několik výhod. Mimo skvělý a netradiční vzhled stojí rozhodně za zmínku stojí jejich dlouhá životnost. U standardních sádrokartonových stropů nabízí firmy zpravidla tříletou záruku, u pnutých se pohybujeme přibližně mezi osmi až dvanácti lety.

 

Strop je dokonale rovný. Instalace se provádí několik centimetrů pod klasickým stropem, tudíž nejsou vidět žádné nedokonalosti a nerovnosti. Zároveň není problém vytvořit i klenutý, šikmý, nebo jinak netypický strop. Plátno je mimo jiné vhodné i ke snižování stropů.

 

Další výhodou, kterou nelze opomenout je nenáročná údržba. Pokud je strop ušpiněný, není nic lehčího, než ho otřít navlhčenou utěrkou s trochou mýdla. Materiál je netoxický a zároveň zcela recyklovatelný. Co víc, nemůže se vám stát, že by popraskal.

 

Plátno je mrazuvzdorné a co se týče hořlavosti, řadí se do skupiny nejméně hořlavých materiálů. A na závěr ještě jedna perlička! 1m2 plátna dokáže udržet až 100 litrů vody! Jeho tvar se sice zdeformuje, ale pokud vás sousedi nad vámi vytopí, nebudete muset znovu malovat. V zmíněném případě stačí pouze sejmout strop, odstranit vodu a znovu ho napnout.

 

A jak se líbí pnuté stropy vám?