Střešní byt na Manhattanu

Kristián Baláž
25. Únor 2017

V 19. stolení, Tribeca byla průmyslovou šlechtou v Manhattanu, která dominovala počtem skladů a továren. Když průmysl odešel, čtvrť zůstala pouze jako neuvěřitelně velký prostor. Také se zde nacházel bývalý sklad kaviáru, který čekal na to, být přeměněn na volný podkrovní byt, a také se dočkal. Ze střechy, je překrásný výhled na řeku Hudson a na dolní část Manhattanu. Také toto, je jeden z prvků, které dělají z tohoto místa ohromující městskou oázu, která nadchne svojí bohémskou chutí, nebo přítomností kultovního panoramatu.


Vše v rámci přestavby, má na svědomí architekt Andrew Franz, který uskutečnil přestavbu kvůli ztělesnění nového prohlášení o luxusním prostředí. 

Přesídlené mezipatro odhaluje vnitřní nádvoří. Malé nádvoří má zatahovací prosklenou střechu, která vytváří přímé spojení se střešní zahradou. Když je otevřená, umožňuje vzduchu a světlu volně proudit skrz dřive temné místo. Střecha je sama o sobě pokryta původními rostlinami, které vyžadují minimální údržbu, a poskytují zateplení bytu.

Otevřené prostory tohoto bytu jsou poznamenány výbuchem denního světla a organického ducha. Ty vyvolávají okouzlující, ale naprosto uvolněnou atmosféru. Holé textury a povrchové úpravy stěn dotvářejí industriální dotek na celém bytě.

Architekt se snažil postavit dialog mezi historickými kořeny budovy a moderní rekonstrukcí, pomocí opětovného použití materiálů z původního skladu. Odkryté cihly a dřevěné krokve byly dány, za účelu definitivního průmyslového pocitu, které slouží také jako historický odkaz. Dřevo ze starých střešních trámů bylo také obnoveno a použito na schodišťové stupně.

Zregenerované původní těžké nosníky a sloupy, nádherně ladí k stylovému designu a moderním materiálům.

Estetika tohoto podkrovního bytu je připravována, aby jej bylo jednoduché připojit k přírodě.