Stát se architektem je náročné: 8 základních věcí, které byste měli splňovat

Hedviga Nosáľová
27. Leden 2015

Architekti nejsou pouze designéři. Mnoho lidí si může myslet: Co je na tom těžkého vymyslet nějakou obyčejnou stavbu a zařídit ji do stylu? Ale to také není všechno. Architekti jsou svým způsobem snílci s velkou představivostí. Máte na to stát se architektem?


Být architektem je víc než jen kreslení a stavění. Také to zahrnuje sociální dovednosti, znalosti techniky, matematiky, vědy, fyziky, odhodlání a dravost. A co je nejdůležitější: kreativitu.

Na architekty je kladen velký profesionální důraz. Není možné, aby uměli jenom nějakou část a druhou už ne - musí umět zcela všechno.

 

Jednoduše musíte být chytří. Ale chytrý neznamená, že jste určitě dobrým architektem. Znamená to, že vám to dává možnost být dobrým architektem.

2. Máte vůli pracovat tvrdě - opravdu tvrdě

Tohle není práce jako jiná, kde si odpracujete 8 hodin a tím to končí. Architekti jsou do své práce zanícení a věnuji své kariéře a studiu i celý den.

 

Musejí se pořád snažit posouvat dopředu. Pracovat ve dne, studovat večer. Pokud chcete být nadprůměrným architektem, musíte pracovat více, než vaše konkurence.

3. Umíte dobře řešit problémy

Architekti jsou v podstatě řešitelé problémů. Pokud se nebojíte, když se objeví nějaký problém a namísto toho ho jdete řešit, jste na správně cestě. Tento povahový rys nesmí chybět žádnému architektovy.

 

Problémy budete řešit neustále. Od klientů, který chtějí řešit každý detail; spolupracovníků a dodavatelů, kteří nedodržují termíny; po vaši manželku, která Vám stále vyvolává. :)

 

4. Studium vás baví

Tím, že dokončíte školu pro architekty a získáte titul neznamená, že jste zcela skončili se studiem. Učit se budete celý život, pokud to chcete ve své kariéře někam dotáhnout. 

5. Máte vražedné vyjednávací schopnosti

Architekti, zejména ti, kteří si založili vlastní podnik a řídí jej, musí mít vražedného obchodního ducha. Vy vidíte pouze udělaný projekt, ale nevidíte "za oponu", kolik vyjednávání projekt stál. Design je byznys jako každý jiný. Konkurence je velká a vám nezbývá nic jiného než se probojovat.

 

Za další se musíte umět prodat. Mít excelentní komunikační schopnosti a dravost je správný klíč k úspěchu.

 

Nesmíte se stydět. Vaši vizi chcete prodat klientům, a proto musíte mluvit jasně a srozumitelně. Klient nebude chtít uzavřít smlouvu s upoceným a koktajícím kuřátkem.

 

6. Máte kreativní mysl

Pokud ji máte, splňujete velkou část povahy architekta. Každý designér musí mít vizi, kterou načrtne na papír a poté zrealizuje. Nelze střílet od boku. Musíte mít zmáknutou psychologii barev, materiálu i struktury. Musíte myslet "mimo krabici" - být otevřen všem možnostem a pořád objevovat nové.

7. Máte mozek na matematiku

Architektura je spojení dvou faktorů - umění a vědy. Někomu to nemusí jít dohromady, ale design je job, kde jsou tyto dva faktory neodmyslitelně spojeny. 

 

8. Hluboce milujete přírodu

V dnešním znečištěném světě je čím dál víc kladen důraz na ekologii a lásku k přírodě. Architekt, který rozumí přírodě, pracuje ekologicky a šetří ji, je dobrý architekt!