Starý mlýn přestavěli na úžasný prázdninový dům

Pavla Kubu
7. Září 2017

Stavba mlýna se nachází mezi dalšími starými zemědělskými budovami na poměrně strmém kopci a na dohled hranice Anglie se Skotskem. Je obklopen půvabnou venkovskou krajinou a nabízí úchvatné výhledy do údolí. Budovu zdobí původní kamenné zdi, které se nádherně prolínají s moderními architektonickými prvky. Architektům ze studia WT Architecture se podařilo zachovat původní atmosféru starého mlýna a zároveň vybudovat moderní a pohodlný prázdninový dům.

Z původní budovy zůstaly pouze kamenné obvodové zdi, do kterých je vložena úplně nová zateplená dřevostavba. Tato nová struktura přesahuje stávající kamenné zdi a umožňuje tak vyniknout rozsáhlým skleněným plochám. Obyvatelé domu se tak mohou kochat širokým panoramatickým výhledem do okolní krajiny.

 

Dřevěný plášť vnitřní budovy je namořen na černo a nádherně tak kontrastuje se starými zdmi z kamene, které byly citlivě opraveny.

Vnitřní prostory domu jsou jednoduché, praktické a zařízené s důrazem na maximální kvalitu provedení. Velká pozornost byla věnována umístění okenních otvorů, které nabízejí výhledy do všech světových stran. Hlavní obytný prostor je řešen jako otevřený, přesto si však každá z místností zachovala svůj charakter, a to především díky výškovému rozdílu.

Úplně dole se nachází kuchyně, která se otevírá směrem do zahrady. Z kuchyně vystoupáme po několika schůdcích do jídelny a ještě o půl patro výše byl umístěn obývací pokoj. Koupelna, technická místnost a ložnice našly svoje místo v severní části budovy a jsou částečně zapuštěny do terénu. Do horního patra byly umístěny další tři ložnice.

Vnitřní obložení stěn je zhotoveno ze smrkové překližky. Tento materiál interiér příjemně zatepluje a sjednocuje.  Podlahy byly vyrobeny z borovicových prken a leštěného betonu.

Čtěte také
Interiérový design
24. Srpen
Interiérový design
23. Srpen
Rekonstrukce
před týdnem
Interiérový design
15. Srpen