Starý Kladenský byt v novém kabátku

Anna Dlouha
1. Prosinec 2015

Jak vyčarovat z malého velké? Máte k dispozici byt 2+1 a potřebujete v něm pohodlně ubytovat tři bytosti tak, aby každá z nich měla dostatečný osobní prostor a hlavně soukromí. Jeden takový problém řešil i pár v Kladně, který se vrátil z Londýna do Čech. S blížícím termínem porodu bylo nutné sehnat střechu nad hlavou, a tak se pár narychlo nastěhoval do starého činžovního domu. S příchodem syna Matěje na svět byt přestal stačit – jedna místnost zde zkrátka chyběla.

 

Starostliví rodiče se rozhodli, že jejich stávající ložnici promění v dětský pokoj. Nyní však vyvstává myšlenka, jak vyřešit spaní pro dospělé - ložnici? Protože si rodina s řešením stávající situace nevěděla rady, Ing. Marek Povolný -  www.archgama.cz - a Andrea Hylmarová jim přišli na pomoc.

 

Pojďte se s námi podívat, jak to všechno dopadlo.

Protože bylo nutné zvětšit prostory obývacího pokoje tak, aby se tam vešly dvě místnosti – obývací pokoj a ložnice - došlo ke zbourání jedné zdi, která se však postavila znovu o kousek dále.

 

 Prostory prvního pokoje se zvětšily o několik desítek centimetrů na úkor dětského pokoje, který však přesto zůstal velmi prostornou místností. Nyní máme ony tři vytoužené místnosti. Zdi se znovu vymalovaly a obnovy se dočkala i podlaha, která byla zvolena tak, aby došlo k optickému zvětšení místností. Po dokončení stavebních úprav, které se týkaly i elektrických rozvodů, přišlo na řadu vybavení interiéru.

Rodina potřebovala dostatek úložného prostoru. Ten jim zajistily vestavěné skříně v obývacím pokoji. Veškerý nábytek v místnosti byl laděn do neutrálních barev - černé a bílé. Spíše než po masivním nábytku sáhli architekti po vybavení jemných tvarů a linií. Za zmínku jistě stojí černé houpací křesílko a lampa připomínající reflektor.

Nově vytvořená ložnice pojala manželskou postel, poličku a dvě lampičky. Soukromí lze v ložnici dosáhnout zatažením sněhobílého závěsu.

Na své si přišel i malý Matěj, kvůli kterému vlastně celá rekonstrukce začala. Ve vytvořeném dětském pokoji nechybí pohodlná postel s mantinely (to, aby se zabránilo případnému pádu z postele) a dostatek úložných prostorů pro hračky i oblečení.  Protože je malý Matýsek velkým umělcem, a rád si kreslí, byl dětský pokoj vybaven velkým stolem a černou křídovou tabulí.