Starý dům z počátku 20. století se proměnil v příjemné městské bydlení

Pavla Kubu
4. Říjen 2017

Mladá rodina z Brna si pořídila přízemní řadový rodinný dům z počátku 20. století. Stav domu byl bohužel velmi špatný, a tak manželé zvažovali dokonce i jeho zbourání. Nakonec se však rozhodli pro kompletní rekonstrukci. Vzhledem k tomu, že jsou majitelé architekti, vše si naprojektovali sami. Dnes svého rozhodnutí určitě nelitují...


Autor: MOAD architekti

Lokalita: Brno, Maloměřice


Během rekonstrukce byl odstraněn poddimenzovaný strop a veškeré stěny byly kvůli vlhkosti podřezány. Také původní střecha zmizela, byla totiž příliš nízká, a tím pádem nevhodná pro půdní vestavbu. Staré podlahy byly odkopány a nahradily je nové. Částečně posíleny byly i základy. Nad přízemím byl proveden železobetonový strop pro celkové ztužení konstrukce vyzděné z nepálených cihel.

 

V nových konstrukcích i na finální povrchové úpravy se významně uplatnilo dřevo a nepálená hlína, takže je stavba šetrná k životnímu prostředí. Patrová nástavba je kombinací cihlového zdiva po obvodu objektu a dřevěných hrázděných stěn vyplněných dusanou hlínou.

Dispozice v přízemí domu je rozdělena na dvě části, z nichž jednu majitelé využívají jako kancelář. V druhé části se nachází kuchyně s jídelnou a obývacím pokojem. Manželé upřednostňují přírodní materiály, podlahu proto pokrývá hřejivé dubové dřevo, které v kuchyni příjemně doplňuje bílá barva.

Atmosféru v obývacím pokoji dotváří krbová kamna, dveře nad schůdky vedou na toaletu.

K domu náleží i venkovní terasa s posezením a zelení. Nechybí zde ani dětské pískoviště.

V patře mohli již majitelé stavět čistě podle svých představ, protože nebyli omezeni původním stavem. Vede sem schodiště s ochrannými sítěmi místo zábradlí.

Hliněné stěny jsou pouze omítnuté a povrch je ponechán bez další malby a úprav. Trámový strop s dřevěným pobitím zůstal v interiéru přiznaný a dodává pokojům v patře zcela specifickou a hřejivou atmosféru.

Z ložnice rodičů se nabízí pěkný výhled do korun stromů.