Starou chalupu předělali na nádherné rodinné sídlo

Pavla Kubu
6. Září 2017

Původní chalupa byla bohužel v havarijním stavu, proto musela být téměř celá zbourána. Její půdorys a základy však zůstaly zachovány. Navíc přibyla ještě nová moderní prosklená část, která spojuje dvě historické budovy dohromady. Autory tohoto obdivuhodného projektu jsou architekti Stuart Archer and Liz Marinko.

Každá ze tří budov má svoji speciální funkci. Tzv. "chalupa" slouží jako příbytek pro hosty, v nové přístavbě se nachází hlavní vchod do domu a kuchyň a do největší budovy byl umístěn hlavní obytný prostor. Bezrámové skleněné prvky jsou využity k vizuálnímu oddělení jednotlivých budov, ale zároveň jim pomáhají spolu komunikovat.

Během rekonstrukce se podařilo využít kámen z původních budov, který posloužil ke stavbě obvodových zdí. Je tedy respektován místní architektonický odkaz, který je sice doplněn moderní formou, ovšem vědomě podřízenou ostatním strukturám.

V nové přístavbě domu najdeme prostornou kuchyň a jídelní kout. Interiér je díky bohatému prosklení plný denního světla, což je ještě podpořeno zabudovanými světlíky a skleněným chodníkem propojujícím jednotlivé budovy.

V interiéru je zřetelné částečné zapuštění stavby do terénu. Několik schůdků za kuchyní vede dolů do obývacího pokoje.

Velké rohové okno nabízí nádherný výhled do okolní krajiny. Po schodišti se dostaneme do patra, odkud je přístup na balkon.

Ložnice a hygienické zázemí byly umístěny do zadní části hlavní budovy, která je zvenku obložena dřevem.

Čtěte také
Architektura
před 2 týdny
Architektura
24. Prosinec
Rekonstrukce
před 2 týdny