Stará stodola se proměnila v útulný domek pro hosty

Pavla Kubu
30. Březen 2017

Co udělat se starou stodolou stojící na pozemku přiléhajícím k domu? Rodina z jižní Kalifornie se rozhodla předělat ji na domek pro hosty. Stodola byla bohužel v tak špatném stavu, že musela být téměř celá zbourána. Staré dřevo se ovšem podařilo zachránit a mohlo být použito pro stavbu nové budovy. Její podoba se inspirovala původní stavbou a zachovala si tradiční venkovský charakter.


Autor: Dotter & Solfjeld Architecture + Design

Lokalita:  Marin County, USA


Uvnitř domku najdeme všechny běžné místnosti jako v normálním domě, přičemž každý centimetr čtvereční je zde využit opravdu na maximum. Obývací pokoj působí větší než ve skutečnosti je, což je způsobeno vysokým stropem i velkými okny a dveřmi. Útulná kuchyně je od obývacího pokoje oddělena barovým pultem a poskytuje hostům dokonalý komfort i příjemnou nezávislost na hostitelích. 

 

Naproti kuchyni je ukrytý jídelní kout s vestavěným sezením a úložnými prostory. Po schodech se dostaneme do druhé části domu, kam byla umístěna ložnice a koupelna. Nad prostorem kuchyně a jídelního koutku se našlo místo i pro spací patro s oknem umístěným v efektním vikýři. Domek má dokonce vlastní garáž a jedno další kryté místo pro parkování.

 

Interiér je proveden převážně ve dřevě, které zde navozuje rustikální a domáckou atmosféru. Prostor nádherně zatepluje a vnáší do něho pohodu, klid i nadčasovost. Veškerý nábytek a dřevěné povrchy jsou dílem truhláře a umělce Scotta Constabla, který při své práci využíval místní zdroje z udržitelně vytěženého dřeva.