Stará kamenná stodola, která Vás překvapí svým interiérem

Dominika Tesárková
10. Únor 2018

V historickém francouzském městečku si nechal umělec zrekonstruovat starou stodolu a přetvořit na vlastní výtvarný ateliér. Na splnění tohoto přání si vybral architektonické studio Modal Architecture. Architekti nezklamali a vytvořili velmi kuriozitní projekt, který ohromil nejen místní obyvatele a stal se inspirací pro jejich vlastní domy. Návrh rekonstrukce ukazuje, že projekt se může stát úspěšný, pouze pokud respektuje kulturní kontext místa.

Stodola je kamenný dům s velmi tlustými zdmi ze 17. století. Stavba je součástí rodinného sídla zadavatele a po dlouhá léta byla vybydlená a nepoužívaná.

Klientovým přáním bylo vytvořit útulné místo, plné světla s kontaktem s okolní přírodou. Prostor se musel také přizpůsobit požadávkům, které byly nezbytné pro jeho tvorbu a malbu.

Díky skvělé znalosti místa se podařilo zachovat identitu místní architektury. Dům nijak nenarušuje pohled a nevyčnívá mezi okolními stavbami. Architektonický koncept města zůstává již po staletí nezměněn.

Na výrobu nových oken byli požádáni místní řemeslníci. Okenní a dveřní rámy jsou natřeny antracitovou barvou a skryty v tloušťce kamenných stěn stodoly.

Při návrhu bylo využito kontrastu mezi venkovní kamennou monumentální fasádou a vnitřním jasným a čistým designem interiéru. Místnost je kompletně vymalována bílou barvou, vytváří tak dojem většího prostoru.

Okna směřují na východní stranu, což poskytuje malebný výhled do zahrady u domu a zároveň je místnost zaplňována příjemným odpoledním světlem.

Nábytek, podle přání klienta, byl vyroben na míru místními truhláři. Všechen mobiliář je ze světlého dřeva a jedna celá stěna interiéru je zakryta úložným systémem skřínek.

Podlaha stodoly je vytvořena z litého betonu z důvodu lepší tepelné izolace. Také zde byla nově zavedena elektřina a připojení k vodě.