Stará farmářská usedlost se proměnila v půvabný letní domek

Pavla Kubu
27. Květen 2018

Mladý manželský pár se rozhodl pro stavbu jednoduchého domku, který má sloužit jako dočasné bydlení do doby, než bude dokončen jejich plánovaný rodinný dům. Interiér má pouhých 50 metrů čtverečních podlahové plochy, ale přesto se zde architektu Peteru Hultingovi podařilo vytvořit dojem volnosti a prostornosti. Přesvědčte se sami!

Jižní fasáda domku je prosklenná a nabízí krásný výhled do krajiny. Velké posuvné dveře umožňují pohodlný přístup na terasu a podle potřeby mohou oddělit interiér od exteriéru. Soukromí obyvatelům domu zabezpečují velké posuvné žaluzie, které zároveň zabraňují přehřívání domu během letních veder.

Vnitřní prostory domku i přes svoji malou velikost působí velkoryse a prostorně. Tento pocit je ještě umocněn dlouhým stolem v japonském stylu i vysokým nerezovým komínem krbu, který zvedá pohledy nahoru, k dřevěnému stropu. Betonová podlaha je pak příjemným protipólem dřeva na stěnách.

Na konci otevřeného prostoru se nachází oboustranná skříň, která odděluje ložnici od zbytku domu. Posuvné dveře po obou stranách zajišťují nocležníkům potřebné soukromí. Za barevně výrazným závěsem skříně se ukrývá pracovní kout, ze strany ložnice pak slouží jako knihovna.

K delší straně domu vložil architekt geometrický objekt, kam umístil kuchyň, koupelnu a toaletu. Zapuštění kuchyně v nice nenarušuje dojem otevřenosti interiéru, ale současně ji sofistikovaně vymezuje. Jasně červené obklady za linkou si skvěle rozumí s kuchyňskými skříňkami provedenými v nerezu i s dominantním dřevem.

Hned vedle kuchyně bylo vymezeno místo pro obývací kout. Dominuje mu pohovka v klasickém stylu a zajímavá designová židle.