Stará farma se proměnila v okouzlující moderní bydlení

Pavla Kubu
4. Září 2017

Usedlost se nachází v oblasti národního parku Peak District ve Velké Brtitánii. Architekti ze studia Donald Architecture stáli před poměrně velkou výzvou: vzhledem k tomu, že bylo nutné zachovat tradiční vzhled budovy, museli nové místnosti vměstnat do relativně malé přístavby v místě původní garáže. Přesto se zde podařilo vytvořit obdivuhodný dům, který vás ohromí kontrastem mezi vnitřním a venkovním prostředím.

Zvenku působí usedlost tradičním dojmem, a to především díky hojnému využití kamene v exteriéru. Ten je doplněn sklem, které si krásně rozumí s rozsáhlými kamennými plochami. Moderní prvky díky tomu krásně zapadají do kontextu původní budovy a nijak nenarušují historický vzhled domu.

Vnitřní prostory domu byly navrženy tak, aby příjemně kontrastovali s tradičním pojetím exteriéru. Jsou lehké, čisté a moderní. Minimalismus v interiéru je místy okořeněn výraznými barvami - dobrým příkladem je výrazná červená pohovka.

 

Schodiště do podkroví bylo navrženo tak, aby zabralo co nejméně místa. Střešní okna umístěná do hřebene střechy sem propouštějí dostatek přirozeného světla, které proniká až dolů do chodby. Podkrovní pokoje jsou obzvláště okouzlující, a to díky šikmým stěnám a částečně odhaleným trámům.