Stará a rozpadlá chaloupka zvenku, betonová džungle zevnitř

Hedviga Nosáľová
17. Únor 2017

Rozpadající se chajda má za sebou již dlouhých 200 let své existence. Za tu dobu majitelé ji nechali na pospas osudu a tak chátrala až do roku 2008, kdy se nový majitelé rozhodli její osud vložit do rukou architekta Buchner Bründlera. Renovace trvala tři roky, tedy do roku 2011. Brunedler této historické stavbě ponechal její rozpadající vzhled zvenčí, zevnitř ale upřednostnil svůj vyhraněný minimalistický styl.


 

Studio: Buchner Bründler Architekten
Foto: Ruedi Walti
Místo: Linescio, Švýcarsko

 

Dům byl kompletně ponechán v původním stavu na vnější straně. Zatímco v interiéru to vypadá, jako by byl postaven dům v domě.
Nový betonový vzhled změnil prostor v moderní  a klidnou atmosféru. Všechny nové prvky jsou  z betonu: vana zabetonována v podlaze, a kuchyňská linka  integrovaná jako jeden odlitek betonu do formy.

Obec Linescio leží v odlehlém údolí Rovana v Ticinu, obklopen hájem kaštanů. Malá vesnička se nachází jen 30 km od Locarna, ale člověk si zde přijde jako v jiném světě. Některé ze stávajících kamenných domů jsou prázdné, ale jádro obce je stále neporušené, s budovami vyznačujícími se se svými žulovými stěnami a střešními krytinami. Mír a originální charakter této lokality pobídl architekty použít tuto 200 let starou chajdu k rekreačnímu pobytu, co nejvíce zachovat její historický ráz, a doplnit ji s novou neobvyklou strukturou.

 

Z vnější strany jsou viditelné změny malé: skleněné dveře do zahrady a nový betonový komín. Interiér však byl zkonstruován s homogenním, monolitickým betonem, který vložil objem uvnitř starých a chatrných stěn.

 

Konstrukce se otevírá na jih a na západ prostřednictvím vysokých, skládacích dřevěných okenic. Chalupa byla koncipována pro letní rekreaci, tak je možné se obejít bez topení. Přidána byla nová plastová okna.

 

Beton formuje střechu, s existujícími stěnami působí jako stálé bednění. Architekti vytvořili s betonem všude na stěnách iluzi dřeva. Nosné konstrukce jsou oživené dřevem.