Srdcem domácnosti, jak to tak bývá zvykem, je kuchyň

Anna Dlouha
9. Prosinec 2018

Stoletá moudrost ukrytá v dřevě se do Vaší domácnosti dostane raz dva s volbou dřevěných prvků (nábytek, doplňky, podlahy, obložení zdí). Ukázkou toho, co dokáže šikovně zvolená kombinace dřeva a jemných tónů, je realizace ostravské domácnosti z dílny studia VALUŠEK


Byt o velikosti  2+1 nabízí útulný a prostorný domov. Srdcem domácnosti, jak to tak bývá zvykem, je kuchyň. V tomto případě se však kuchyň propojila s obývacím pokojem. Ono interiérové srdce se tak rázem dispozičně rozrostlo. Celá společenská místnost je laděná do kávových tónů. Třešničkou na dortu je tu právě dřevo. Najdeme ho na podlaze i na nábytku. Odstínově se však odlišují. Zatímco podlahová krytina hraje do karet dubu, nábytek byl stylizován do tmavších dřevitých variant.

Předělem mezi kuchyňskou částí a obývákem je tu ostrůvek alias stůl. Jeho stupňovitost určuje jasnou hranici mezi pracovní plochou a prostorem pro stravování.  Oboustranné využití ostrůvku vyhodnotíme jako chytrý nápad ve chvíli, kdy si uvědomíme, že by se majitelé museli jinak obejít bez místa ke stolování. Čtvereční metry místnosti by totiž nedovolovaly zakomponování samostatného stolu. Vynalézavost architektů se projevila také při uschovávání pračky.

 

Protože majitelé chtěli do koupelny vanu, z pračky se stal „bezdomovec“. Nové obydlí našla v jedné ze spodních skříněk kuchyňské linky.  Kromě pračky byla do linky zabudována také mikrovlnná trouba a sporák. Pokud hledáte lednici, najdete ji v dřevném hávu - přijala na sebe totiž dřevěné „mimikry“.

Na dřevěné vlně se veze také zbytek domácnosti – ve vstupní chodbě se dřevo otisklo do šatní skříně a botníku. V ložnici ho pak najdeme na manželské posteli i panelu nainstalovaném na zeď, který kromě dekorační funkce slouží také jako držák na televizi.

 

Otázka úložných prostor se v místnosti vyřešila sestavou skříní sahajících až ke stropu. Další prostory k úschově věcí najdeme v manželské posteli. Na tom, že postel má úložný prostor, není nic tak zvláštního, zajímavé je řešení. Pan Valušek se vyhnul klasickému výklopnému systému, nahradil ho systémem výsuvným – dvěma šuplíky.

Svou barevností se od zbytku domácnosti liší dětský pokoj  - kávové odstíny zde nahradila kombinace zelené a oranžové barvy.  Hlavním problémem při vybavování pokoje se stal tvar místnosti, jenž je stylizována do písmene „L“. Kromě špatného tvaru bylo také nutné brát v potaz dvě francouzská okna, z nichž jedno slouží jako vstupní dveře na balkón.

 

Pokojové dispozice se staly hlavním problémem při řešení úložných prostor.  Protože zabarikádování stěny s okny nepřipadalo v úvahu, vyřešil se tento tvrdý oříšek stejným způsobem jako v ložnici – šuplíky pod postelí.