Srdce domova v romantickém stylu

Anna Dlouha
19. Duben 2017

Vezměte trochu světla, přidejte do něj jemné a teplé barvy. Důkladně promíchejte. Poté přisypte špetku útulnosti, klidu a optimismu. Na závěr okořeňte přírodními materiály s dřevem v hlavní roli. Voalá, recept na romanticky laděný interiér je na světě. Ukázkou interiéru, jenž se „uvařil“ dle výše zmíněného receptu, je byt v Novém Jáchymově. Své „kulinářské umění“ zde předvedlo designérské duo Martina Pištěláková a Petr Hodan.


Jáchymovský byt poskytuje zázemí třem generacím. Žije zde babička, její dcera a vnuk. Protože jsou obě ženy milovnice kulinářského umění, chtěly si svou práci zjednodušit zakoupením myčky. Prvotní nápad založený na pořízení myčky však nakonec vygradoval až k myšlence celkové rekonstrukce, s kterou jim pomohl pořad Jak se staví sen.

 

Přestože zpočátku Martina a Petr pracovali na jednoduchých návrzích, které by tolik nenarušily původní bytový stav, zvítězil nakonec počin, jehož výsledkem bylo naprostá změna dosavadního umístění pokojů. Místnosti si zahrály hru „Škatulata, hejbejte se!“. Tam, kde byla kuchyň, je nyní dětský pokoj, místo obývacího pokoje dnes najdeme kuchyň a v prostorách dřívějšího dětského pokoje se „zabydlel“ obývací pokoj. Na svém stanovišti zůstala pouze koupelna, do které se již kvůli proběhnuvší rekonstrukci nemuselo zasahovat.

 

Původní kuchyň měla mnoho nedostatků. Chyběla zde dokonce i digestoř. Ta, se spolu s dostatkem pracovních a úložných prostor, zařadila na list přání. Nedostatky však netrpěla pouze kuchyň. Dalšími vadami na kráse tu byly nerovnosti na podlaze a špatné dispoziční řešení. Neadekvátní rozmístění pokojů pociťoval nejvíce vnuk. Jeho pokoj se totiž nacházel za dělící příčkou nedaleko kuchyně.

 

Výsledek?

 

Obývací pokoj, jídelna a kuchyň se propojily do jedné místnosti. Celý prostor je laděn do jemných tónů. Světlý tón se otiskl také do volby dřeva, které se použilo na nábytku i podlahách. Původní plán, jenž se vztahoval pouze na rekonstrukci kuchyně a obývacího pokoje, se nakonec rozšířil o renovaci pokoje dětského. Protože je vnuk milovníkem fotbalu, a obecně sportu, nechybí zde několik sportovních atributů – síť kolem čela postele, koberce ve tvaru fotbalových míčů či samolepka fotbalisty na šatní skříni a zdi.

 

Zdařilá rekonstrukce, nemyslíte?