Splňte si svůj sen o "dřevěném" bydlení

Anna Dlouha
19. Leden 2017

Mělník - z geografického hlediska velmi významné město, neboť se na jeho území stéká Labe s Vltavou. Město se však může pochlubit také překrásným kapucínským kostelem, barokním zámkem + jednou velmi zdařilou rekonstrukcí z dílny Martina-design.


Byt, který obývala tříčlenná rodina, byl takřka hrubou stavbou. Nebyly zde hotové podlahy, začištěné a vymalované stěny a chyběly dokonce i dveře u ložnice a dětského pokoje. V rámci úprav se musely do podlahy „zamaskovat“ trubky od topení a kompletně předělat elektroinstalace. Během pěti dnů se, architektonické dvojici Martině a Lukášovi, podařilo nemožné. Pojďte se s námi podívat, jak se rekonstrukce, zhotovená pro pořad Jak se staví sen, podařila. 

Když už rekonstrukce, tak pořádná! Lukáš Lipert viděl již od počátku v bytových dispozicích velké mezery. Myšlenka dřevěného stropu, celkově prosvětleného prostoru a změny polohy kuchyně, napadla architekty již při první návštěvě bytu.

 

Vnitřní prostory před úpravou působily různorodě, jako by ani nepatřily do jednoho bytu. Byt o velikosti 70m² se po rekonstrukci stal propojeným – dostal řád a smysl. Velkou radost udělal rodině jídelní stůl. Ano, čtete správně – stůl! Tento kousek nábytku chyběl rodině nejvíce. Pro architekty se jeho zakomponování do bytu, z důvodu nedostatku prostoru, stalo hotovou výzvou. Nakonec se podařilo a rodina si nyní může vychutnávat rozmanitá jídla společně.

 

Zajímavým prvkem, který stojí za zmínku, je obklad za kuchyňskou linkou. Kromě toho, že slouží jako dekorativní prvek, pomáhá také propojovat jednotlivé místnosti, vzor totiž najdeme i v obýváku.

Z obývacího pokoje měli Lukáš a Martina znovu vytvořit společenskou místnost. Z toho důvodu došlo k odstranění posilovacího stroje a šatní skříně. Přestože si většina z nás při pohledu na zrekonstruovaný obývací pokoj prvně všimne krásného krbu, paní Vlaďce a dceři Nicole udělal radost pracovní stůl, jež byl do obývacího pokoje zakomponován.

 

Většinová část nábytku byla zhotovena na míru. Z výbavy, kterou si s sebou rodina přivezla, se zachovaly krásné lampy opatřené o nová stínidla. Celá rodina se před nastěhováním nechala znovu vyfotit a rodinný portrét umístila do obývacího pokoje.

Styl proměny by se dal nazvat moderní venkov. Pracovalo se s jednoduchými tvary a materiály. Důvod, proč je styl označený za venkovský tkví v použitých materiálech. Mezi ně bychom mohli zařadit dřevo, dlažbu, látku a kůži.