Specifický dům v Holandsku

Tomáš Čech
14. Duben 2018

Mladý pár získal pozemek uprostřed starého opuštěného doku, který zažívá opětovnou proměnu v živé místo. Na malé parcele jim architektonická kancelář STUDIO MAKS navrhla překvapivě prostorný a světlý dům. Jak to dokázali?


Autoři návrhu: STUDIO MAKS

Realizace: 2015

Plocha: 105 m²

Místo: Deventer I Nizozemsko


Jednoduchý kubický objem vypadá zvenku, díky ztvárnění povrchu fasády, prostě a surově. V nepravidelném uspořádání jsou do něj „provrtány“ čtvercové otvory, které otevírají interiér před okolím a prosvětlují jej. Uvnitř najdeme čisté bílé prostory. Většina nábytku je umně „skryta“ a splývá se stěnami. Tvůrci říkají, že navrhli dům, který využívá „každý jednotlivý čtvereční centimetr prostoru i hmoty.“ Místnosti jsou sestaveny kolem centrálního schodiště, které je přisvětleno střešním světlíkem.

 

„Jak moc prostoru potřebuje člověk k životu? Neplýtváme mnohdy? Nekupujeme si za své peníze místo, které ve skutečnosti nepotřebujeme, a využijeme jej jen jako symbol možností a úspěchu? Není lepší přemýšlet rozvážněji a zaměřit se na něco jiného?“

Dveře jsou efektně skryty díky tomu, že na povrch křídla je použit identický materiál jako na fasádu. Přímo z ulice vede rozměrné okno do kuchyně s jídelnou. Dění na vašem stole tak mohou sledovat všichni kolemjdoucí. Holandský standard...

V interiéru je bílá barva použita v maximální možné míře. Na stěnách, nábytku, rámech oken... Jen podlaha má lehce našedlý odstín. Použité židle z rozdvojeným opěradlem pocházejí z letního pavilonu Serpentine Gallery, který navrhlo studio SANNA.

Stejně velké okno vede i za dům, směrem do zahrady. Je řešeno jako otočné s velmi nízkým parapetem. I v obytném prostoru je použita stejná barevnost. Budova v pozadí je pozůstatek původní zástavby přístavu.

Čtvercové průhledy přejímají estetiku okenních otvorů a propojují schodiště s místnostmi v přízemí. Podlaha v kuchyni je mírně vyvýšená. Pod ní je vtipně ukrytý sklad na víno. „...každý jednotlivý čtvereční centimetr prostoru i hmoty.“

Střešní světlík zajišťuje schodišti, které nedisponuje žádným oknem, dostatek slunečního svitu. Vše je maskováno bílou barvou. Zábradlí, zárubně, vypínače... O to více vyniká obraz, který navozuje dojem skutečného okna.

Vstupní prostory jsou dle holandských zvyklostí velmi úsporné. Do kuchyně vede průhled, jelikož je o úroveň výše. Pod schodištěm se skrývá toaleta. Cesta do patra vede přes obytný pokoj, z něj lze vstoupit do kuchyně.

Dva menší pokoje doplňuje jedna větší ložnice partnerů. I v patře je veškerý nábytek zabudován, vznikají tak ničím nerušené prostory. Okenní otvory se liší nejen velikostí, ale v případě některých i hloubkou ostění.

 

Čtěte také
Architektura
12. Listopad
Architektura
před 2 týdny