Speciál: Betonové stěrky

Van Stajpen
20. Duben 2017

Doby, kdy se betonové stěrky objevovaly ve výpisech materiálů pouze v pomocných místnostech a skladech, jsou dávno pryč. Už jimi nemusíme schovávat pouze nedodělky a křivé konstrukce. V této době, kdy se vrací mnohé „retro“ prvky, architekti a designéři znovu objevili skryté kouzlo pohledových betonových povrchů. Začaly se využívat v exkluzivních interiérech bez dodatečné povrchové úpravy.

Co to je betonová stěrka

Jedná se o monolitickou tenkovrstvou hmotu, která je složena z cementové složky a přísad (které se mění v závislosti na druhu stěrky, textuře apod.). V současnosti se jich na trhu se nachází několik druhů. Finální podoba stěrky je vždy jedinečná a záleží na zručnosti řemeslníka. Stěrky se dají se rozdělit do dvou hlavních skupin:

 

1.) betonové stěrky na bázi cementu (PanDOMO, Sika Deco Epocem, apod.)

Stěrky na bázi cementu se dokonale imitují pohledový beton, jsou velmi pevné, avšak mají sníženou pružnost a některé nelze pigmentovat.

 

2.) stěrky na bázi pryskyřice (Elekta, DesignBeton, Betonepox apod.)

Použití epoxidové pryskyřice zabraňuje pronikání vody do materiálu. Stěrky tak lépe odolávají vlhkosti i bez použití dodatečné úpravy (polyuretanový lak, speciální olej). Bývají obvykle dražší než stěrky na bázi cementu.

 

Cementové stěrky zpravidla nepraskají, nanáší se pouze v tenké vrstvě 1,5 až 3 milimetry na lepící hmotu. Podklad pod stěrkou může být prakticky libovolný. Betonové stěrky samy o sobě nepraskají, ovšem můžou se na nich projevit praskliny, které způsobuje nekvalitní podkladní konstrukce. Výrobci doporučují lepící vrstvu opatřit výztužnou tkaninou.

Dnešní technologie nabízí pro betonové stěrky prakticky neomezené využití například v koupelnách nebo kuchyních, tak i v obývacích pokojích a ložnicích.

Stěrky se mohou použít pro stěny, podhledy ale i podlahy.

Betonové stěrky nemusí působit pouze šedým dojmem. Pomocí pigmentace můžeme docílit různorodých barevných kreací.