Španělské království z betonu

Magdaléna Nečasová
29. Září 2015

Sídlo se vznešeným názvem "CASA GABRIELA" se nachází v průmyslové zóně města Merida v jižním Mexiku. Cílem projektu bylo poskytnout uživateli praktické útočiště a zároveň klidné prostředí, které obyvatelům zajistí pocit bezpečí, tepelné a energetické pohodlí a také nízké náklady na výstavbu a údržbu.

Dům je elegantně a s respektem zasazen do kontextu ulice. Prostřednictvím vnějších stěn budovy byl vytvořen veřejný prostor s velmi netradičně řešeným vstupem, jehož účel je otevření objektu směrem ke komunikaci. Jedná se o charakteristický rys tradiční yucatánské architektury, která přispívá k sousedskému bezpečí. Tento prostor slouží jako vstupní hala, jakési předsálí samotné budovy. Zde dochází ke všem sociálním interakcím - setkávání známých tváří a výměny názorů. Hlavní vstup je zvýrazněn zasazením organických prvků a vodní složky, což oživuje i zpestřuje celkové působení budovy.

Tento projekt od architektonického studia Taller de Arquitectura Contextual představuje společenské bydlení, kde kuchyň, obývací pokoj a jídelna jsou pro všechny obyvatele společné. Dále se zde nachází oddělená a soukromá zóna služeb s koupelnou, prádelnou, úložnými prostory a konečně také i ložnicí. Pro všechny obyvatele jsou společné prostory i samostatné ložnice vybaveny venkovními terasami, které elegantně rozšiřují celý zastavěný prostor. Ze společné jižní terasy se mohou všichni pohodlně dostat do zahrady.

Klima regionu je zozhledněno hned několika způsoby. Sítě chrání vnitřní prostory před komáry a zároveň umožňují neustálé přirozené větrání. Také je zajištěno výškové odvětrávání horkého vzduchu, což pomáhá udržet přijatelnou teplotu bez použití umělých prostředků.

Nejčastěji používaným materiálem při výstavbě objektu jsou betonové tvárnice, kde mimo jiné byl beton aplikován i na podlahy a nosné prvky. Střecha druhé výškové úrovně je také řešena pomocí betonu, zatímco nízké výšky jsou tepelně izolované pomocí polystyrénových desek. Architektonické povrchové úpravy jsou patrné. Jak již bylo řečeno, podlahy jsou z broušeného betonu. Stěny a stropy předvádí krásu leštěných a vodotěsných cementových nátěrů.