Současný švédský townhouse

Ondřej Bělica
3. Srpen 2015

Minimalistický townhouse se nachází v historické části švédského městečka Landkrona.

 

Novostavba je vsunuta mezi drobné, starobylé domky různých proporcí. Všechny ale dodržují jednotnou uliční čáru. Parcela byla od poloviny dvacátého století zcela prázdná a až do nedávna čekala na svého investora za starým dřevěným plotem. Ten se rozhodl na 5 metrů úzké ploše vystavět dům v současných architektonických tendencích. Čistě bílá kubická hmota reaguje na místní zástavbu, která jakoby neměla jednotná pravidla. Najdeme zde domky rozmanitých stylů, velikostí, materiálů i stáří. Vzadu za domy se odehrává pestrobarevný svět zahrádek, cihlových zídek a rozmanité vegetace.

 

Architekt Elding Oscarson doplnil tohle místo malých měřítek a pohádkových domečků o sebevědomý, ale pokorný objekt světové kvality.

Nový townhouse se vztahuje k okolí v kontextu měřítka, proporcí a způsobu jakým se začleňuje do stávajícího rytmu přilehlých, vysokých a nízkých, budov podél ulice. 

 

Cílem architektů bylo vytvořit architekturu v ostrém kontrastu k okolní zástavbě a vytvořit tak jasnou, vlastní identitu objektu. Nejdůležitějším posláním celé formy však bylo vyzdvihnout krásu celé ulice. Toho bylo dosaženo díky narušení stereotypu místní architektury novou, čistou hmotou překračující lokální konvence.

Otvory domu orientovány všemi směry dodávají objektu transparentnost, a zároveň monolitický ráz. Všechny strany fasády jsou zpracovány stejným způsobem, osvětlují interiér a nabízejí průhledy skrze okna na všechny strany. 

Interiér je navržen jako souvislý loftový prostor, jemuž dodává dynamiku dvojice schodišťóvých ramen.

 

Míra intimity je řazena vertikálně - přízemí tvoří jídelna s kuchyní, postupujeme-li nahoru dorazíme do obývacího pokoje a o další úroveň výše dojdeme do ložnice partnerů.

Proces navrhování vyvrcholil v podobě finálního modelu, který byl pro klienty jasnou ilustrací. Tento prostorový koncept je dotažen do nejmenších detailů. Budoucí obyvatelé domu tak májí jasnou představu a mohou se vývoje projektu snadno účastnit.