Současný dům respektující tradiční venkovskou architekturu

Pavla Kubu
22. Duben 2017

Dnes vám představujeme moderní rodinný domek, který svým jednoduchým tvarem a sedlovou střechou odkazuje na tradiční venkovskou architekturu. Doplněn o současné prvky vytváří komfortní bydlení dokonale odpovídající životnímu stylu a potřebám jeho majitelů.


Autor: Studio Archiholik

Lokalita: Nová Cerekev, Česká republika


Dům má dvě podlaží, přičemž nižší přízemní část je zastřešena plochou střechou, zatímco hlavní patrová hmota je zastřešena klasickou tzv. sedlovou střechou. S ohledem na orientaci parcely, možnosti přístupu k domu a zajištění potřebného osvětlení a oslunění interiéru je dům svou podélnou osou navržen ve směru SV - JZ. Hlavní vstup na pozemek je umístěn v jižním cípu při příjezdové komunikaci. Zde také najdeme kryté garážové stání. Samotný vstup do domu se nachází při východní fasádě.

Na hlavní hmotě domu je zvenku klasická bílá omítka, nižší část je potom obložena světlým dřevem kladeným vodorovně. Kombinace bílé barvy a dřeva na fasádě téměř nikdy nezklame a také zde působí velmi elegantně a čistě. Okenní a dveřní otvory byly osazeny dřevěnými eurookny v barvě rámu přírodního dřeva, které se příjemně doplňuje s bílou omítkou a dřevěným obložením.

Interiér domu je díky vhodné orientaci ke světovým stranám plný světla a působí optimisticky a vzdušně. Převládají zde klidné neutrální barvy, které v celém prostoru navozují pocit harmonie a pohody. V přízemí se nachází společenské místnosti, po schodišti ukrytém za stěnou se dostaneme na prosvětlenou galerii, která nás dovede do ložnice a dalších pokojů.