Smyslnost, jemnost a poutavost

Zuzana Kysučanová
1. Listopad 2015

Místo: Małopolska 48, Szczecin (Štětín), Polsko

Autoři: BAROZZI/VEIGA – Fabrizio Barozzi, Alberto Veiga

Zastavěná plocha: 3.800 m2

Užitná podlahová plocha: 13.000 m2

Zahájení projektu: 2009

Dokončení projektu: 2014


Atypická stavba, která je ukryta v centru města v polském Štětíně, rozeznívá okolní uličky. Důvodem proč právě slovo rozeznívá je, že se jedná o budovu filharmonie, kterou navrhli španělští architekti Fabrizio Barozzi a Alberto Veiga z architektonické společnosti BAROZZI / VEIGA.

Celý název projektu v původním jazyce zní: „Filharmonia im. Mieczysława Karłowicza w Szczecinie“. Je zachován v duchu místní architektury a nenarušuje urbanistickou koncepci města. Sedlové střechy a husté členění, vycházející z obdélníkového půdorysu budovy, zapadají do charakteru města, avšak i přesto vyčnívá z davu. Je to dáno výraznou fasádou ze skleněných tabulí, které jsou bílé a průsvitné. Dohromady však vytváří dominantní stavbu s jemným bílým závojem.

Skoro by se dalo říci, že je to hrad ledové královny, avšak nekoluje zde žádná ledová atmosféra. Naopak ostrý až možná vyzývavý vzhled exteriéru je jako protikladem k ladnému a klidnému interiéru. Prosklené tabule propouštějí světlo zevnitř ven, při změně barev svícení vzniká zajímavá podívaná nejen uvnitř, ale i venku.

Chodby a haly budovy jsou také bílé a velice prostorné. Osvětlení je řešeno bodovým svícením a přirozeným světlem ze světlíků. Hrají zde roly geometrické tvary (obdélníky, kruhy, čtverce), které jsou přeneseny z 2D skic do 3D ploch. Pěkným příkladem je točité schodiště připomínající šroubovici (nebo tobogán?), jež je ve 2D zobrazení pouhý kruh.

Nejdůležitější místnost se nachází uvnitř budovy a je jím sál, který je zlatým hřebem celého objektu. Zlatý velmi členitý strop, stěny s vlysy a hladké zábradlí vytváří s černými sedadly neodolatelnou kombinaci elegance a přepychu. Jen si samy představte, jak zde sedíte ve večerní róbě, posloucháte nádhernou symfonii a „kocháte se“ zlatým interiérem, jež připomíná plíšky pravého zlata.

Není divu, že se projekt stal vítězem architektonické ceny Mies Van der Rohe Awards 2015, jež je udělována Evropskou unií vždy každé dva roky. Je to cena za současnou architekturu. Jejím smyslem je podpořit tvořivost a ukázat veřejnosti význam současné architektuře