Slunci blíž v pavilonu "zábavy"

Anna Dlouha
4. Srpen 2018

Krásná příroda, rybníky, husté lesy a zvěř toulající se po lukách – Jižní Čechy jsou zkrátka překrásnou oblastí. Z toho důvodu jsou jednou z nejoblíbenějších lokalit, nejen, pro rodinné dovolené. Krásná příroda láká k rekreaci, ale také k bydlení. Své o tom ví i majitelé rozsáhlého pozemku nacházejícího se nedaleko obce Plasy.

 

Rozsáhlý pozemek o celkové rozloze 24 000 m2 se nachází na mírném jižním svahu s výhledem do krajiny. Celý pozemek je v přímém kontaktu se „zelení“ – severní strana je obklopena lesy, východní přilehlými loukami. Ráz kouzelné přírody dokresluje protékající řeka Otava, jež se klikatí krajinou.

Původně se na pozemku nacházela „pouze“ vila, sezení u ohniště, venkovní hřiště v jižní části pozemku, garáž a příjezdová komunikace. Pravděpodobně si říkáte, že to není žádné „pouze“, avšak pokud vezmete v potaz, že pozemek patří se svými 24 tisíci metry k těm rozsáhlejším, pravděpodobně mi dáte za pravdu. Jednotlivé objekty se totiž na tak velkém pozemku rozprostřou. Plocha navíc stále poskytuje dostatek místa pro zrealizování nových nápadů, či zrekonstruování těch starých. 

 

Jelikož je člověk tvor přemýšlivý, netrvalo dlouho a majitelé se zanedlouho obrátili na architektonické studio Ateliér 6, aby jim jejich nové vize a sny pomohlo zrealizovat. Plán byl zcela jasný – zrekonstruovat a zvětšit dosavadní parkovací plochu, vytvořit hospodářský objekt a pavilon „zábavy“, kde budou moct majitelé pořádat večírky, narozeninové oslavy, rodinné sleziny či „čaj o páté“.

Podmínkou bylo, aby se nově navrhované objekty začlenily do charakteru pozemku a zůstaly v souladu se stávajícími budovami. Realizované stavby pavilonu a hospodářského objektu mají z toho důvodu obdobné prvky a členění jako budovy původní. Zachování „souladu budov“ zůstalo i z hlediska použitých materiálů - nosná dřevěná konstrukce, beton, kamenné prvky a antracitová valbová plechová střecha nyní zdobí veškeré objekty na pozemku.

 

Pavilon zábavy byl, i se zbylými objekty, navržen v roce 2013. O dva roky později se majitelé mohli usadit ke stolu, kterým byl pavilón vybaven. „Zábavní centrum“ bylo kromě stolu opatřeno velkým počtem židlí, pohodlným gaučem a osvětlením. Přestože je vybavení minimalistické, prostor vypadá díky velkoformátovým oknům sahajícím od podlahy až ke stropu, útulně a teple. Prostor, který vznikl mezi objekty, se proměnil v kamenný dvůr vydlážděný štětovou dlažbou. Vjezd do areálu byl řešen obdobným způsobem.

U původního plánu však nezůstalo. K prvotně stanoveným požadavkům přibyly ještě nové realizace ploch pro rekreaci a odpočinek. Nyní se majitelé mohou v horkých letních dnech svlažit ve venkovním bazénu či si během volných chvil trochu zasportovat na soukromém tenisovém či basketbalovém hřišti.