Slovenské skládání

Tomáš Čech
31. Srpen 2015

Většina kvalitních rekonstrukcí směřuje k jednotnému stylu celého bytu a je to tak správně. Architekti anarch však dokazují, že i mix různých prvků, pokud je zdařilý, může vytvořit nesmírně příjemné bydlení.


Autor: ondrej & tatiana horváth I anarch

Realizace: 2012

Plocha:  67 m2


Klienti kontaktovali architekty ze studia anarch na úplném začátku, v době rozhodnutí najít si nové bydlení. Vymezili jasný rozpočet a autory přizvali již k výběru samotného bytu. „Vítězem“ se stal byt v kvalitní bratislavské lokalitě. Bonusem byla lodžie a sklep. Dispozice prodělala radikální změnu a z původního stavu nezůstalo prakticky nic – pryč šla většina příček, změnilo se uspořádání všech technologií. Po zjištění, že na stropu je záklop, nad kterým se skrývá dalších 30 cm volného prostoru, byl odstraněn i on. Vznikl tak prostorný třípokojový byt s vysokými stropy a spoustou světla. Během rekonstrukce byly rovněž objeveny staré malby, které byly na některých místech zakonzervovány a odhaleny jako artefakty z minulosti. Celek dotváří na míru vyráběný nábytek - speciální uzavíratelná kuchyňská linka, sedací souprava nebo rozkládací jídelní stůl.

„Tak trochu mi Byt M od slovenského ateliéru anarch připomíná chatu. Proč? Víkendové bydlení je často odkladištěm již nepotřebných nebo nechtěných kousků nábytku a jiného vybavení. Je to takový mix různých stylů, dob vzniku a technického stavu. Vše však dobře poslouží a navíc vytvoří neformální atmosféru. Podobné je to i s bratislavským interiérem. Nikdo se nesnažil o stylovou čistotu a vytříbenost. Naopak. Výsledek je směsicí různých prvků a materiálů. Každá stěna je trochu jiná. Vše však dohromady výborně funguje a zajišťuje vnímatelné teplo domova. Navíc majitelé mají velkou volnost, mohou kdykoliv cokoliv vyměnit a nic tím nepokazí. Musí to být příjemné bydlení, které se neomrzí.“

Obytná místnost, stejně jako všechny pokoje v bytě, je poměrně prostorná. Skryla se zde plnohodnotná kuchyňská linka, stůl a posezení. Dojem nadbytku místa je ještě umocněn vysokými stropy s viditelným trámovím.

Když kuchyňskou linku „uzavřete“, vypadá jako velká skříň z dřevotřísky. Veškerý nepořádek zůstane skryt a neočekávaná návštěva vás tolik nepřekvapí.

Jídelní stůl je unikátem. Architekti ho navrhli klientům i prostoru na míru. Vymysleli i mechanismus rozkládání a doplnili jej zajímavými židlemi.

V obývacím pokoji nečekejte spousty nábytku. Je zde pouze sedačka, konferenční stolek a skříňka pod TV. Vše se dá přesouvat. Je to vlastně takový modulový systém.

V chodbě jsou umístěny vestavěné skříně a je odsud vstup na malou lodžii. Za rohem je knihovnička a pracovní místo. Nemají sice vlastní pokoj, ale v hale vás pravděpodobně nikdo rušit nebude.

Největší část původních výmaleb byla uchována v ložnici. Původní okna byla repasována, nikoliv vyměněna. Zachováno bylo i původní kování, kliky byly očištěny a přebroušeny.

Speciální na míru vyrobená postel je umístěna ve druhé ložnici. Architekti se snažili co nejvíce kusů mobiliáře navrhnout podle požadavků majitelů a vznikl tak velmi zajímavý a různorodý mix.

Koupelna je jedním velkým experimentem. Na stěnách je místo tradičních kachliček vodě odolný nátěr. Obložení vany je z impregnovaného dřeva. Vznikla tak naprosto netradiční atmosféra.

Původní stav byl více než komplikovaný. Kuchyně v hale, hned vedle dveří do koupelny a na záchod, naprosto neodpovídala současným požadavkům.

Rekonstrukce byla naprosto radikální. Vznikla velká obytná místnost s kuchyní. Za ní je hygienické zázemí a ložnice. Druhá ložnice je umístěna v návaznosti na halu. Zde vznikla, tak trochu za rohem, knihovna a pracovní místo.