Slovenská elegance

Tomáš Čech
1. Prosinec 2018

Že jste o WHAT ?! ještě neslyšeli. Tak pozor! I když jsou pořád ještě mladí, určitě se neztratí a byt na sídlišti Dlhé Diely je toho důkazem.


Autor: What architects ?!

Studie: 2014

Realizace: 2014

Plocha: 105 m2

Místo: Bratislava, Slovensko


Mladá rodina byla spokojená se svým bydlením na bratislavském sídlišti Dlhé Diely, a tak ji stěhování do satelitu vůbec nelákalo. Rozhodla se proto zrekonstruovat svůj stávající byt do nové, současným požadavkům vyhovující, podoby. Přizvala si proto mladé architekty WHAT ?! a ti jejich přání splnili do posledního detailu. Dokonce, myslím, přidali i něco navíc. Z původní dispozice nezůstal kámen na kameni. Veškeré příčky byly odstraněny a nahrazeny dvěma monobloky – vloženým servisním jádrem, které ukrývá toaletu a koupelnu, a ložnicí rodičů, která byla přidána jako pokoj navíc. Na úkor obytné části. Obě dvě hmoty jsou jasně vyznačeny obkladem z olejované dubové dýhy, který navíc elegantně skrývá dveře do těchto místností. Denní zóna se točí převážně kolem dvou bodů. Prvním a tím hlavním je velký kruhový jídelní stůl, rodina si to tak přála. Druhým je do prostoru orientovaná kuchyňská linka. Tradiční část s pohovkou byla trochu upozadněna a posunuta do rohu, stále však nabízí dostatek prostoru. Důmyslně vyřešené a velkoryse navržené jsou úložné prostory. Po dvou stranách bytu se táhnou vestavěné skříně v bílé barvě a to od podlahy až ke stropu. Bonusem bytu je velká lodžie, která rozšiřuje vnitřní prostor.

„V titulku textu je napsáno slovo elegance. Co však znamená? Byt je navržen komplexně se spoustou detailů. Háčky v chodbě, tabulový nátěr, pískované sklo v koupelně, … Použité materiály mají maximální kvalitu a tím pádem i trvanlivost, tedy schopnost kultivovaně stárnout. Stále však vysvětlení slova elegance něco chybí. Myslím, že jde o nenásilnost, kterou byt působí. Nic nekřičí, nic na sebe přehnaně neupozorňuje. Přitom nenajdete slabý moment. Síla a přesvědčivost, která z návrhu a realizace čiší, je přesvědčivá. Funguje celek, funguje detail a oba fungují spolu. Tak to má být.

Je skvělé, když vidíte mladé a nadějné architekty, kteří mají chuť a odhodlání dělat skvělou architekturu. Ondrej s Tomášem takoví jsou a nepochybuji, že o nich ještě mnoho uslyšíme. Druhé místo v soutěži na halu do Českých Budějovic je toho jasným důkazem.“

Už od vstupu víte, kam vcházíte. Vítá vás průhled do obytného prostoru. Všimněte si krásného detailu háčků na stěně.

Multifunkční bílá nábytková stěna prochází přes celou stranu bytu. Skrývá v sobě prostor pro obytnou část, kuchyň, pracovnu i dětský pokoj. Její barevnost a detaily ji „skrývají“ a nepřiznávají její objem.

Rozkládací a na míru navržená pohovka je vtipně umístěna do rohu. Krásně do něj zapadá.

Zpoza kuchyňské linky má kuchařka nebo kuchař přehled o dění v celém prostoru. Nemusí být k ostatním členům domácnosti nebo k návštěvě otočený zády.

Některé materiály procházejí celým interiérem. Například dřevěné obložení, které vidíte v ložnici i na toaletě.

Všimněte si tmavé chodbičky před bývalou koupelnou. V dnešní dispozici nic takového nenajdete.

Při porovnání původního a současného stavu vynikne, jak se zmenšil obytný prostor. „Vydělaly“ na tom především děti, které získaly jeden pokoj navíc.

Moc sympatická je jednoduchost a přehlednost výkresů, kterými se architekti prezentují. Axonometrie je toho jasným důkazem. Krásně vidíte co je nové, co bude do interiéru vloženo.