Skvělé tipy pro využití kamene na zahradě

Lucie Bláhová
12. Únor 2018

Kameny vždy stály po boku člověka a dnes tomu není jinak. Využití toho materiálu je opravdu nekonečné. Od samotných staveb sídel, přes pomocníka při práci a vaření, až po designový prvek. Velikou výhodou je jejich bohatá barevná škála, textura, odolnost a celkový vzhled. V tomto článku přináším několik tipů, jak kámen využít také v zahradě. Jde o přírodní materiál, který do zahrady neodkladně patří.

 Schody vám ze správného druhu kamene vydrží věčnost. Jsou praktické s dlouhou životností. Do exteriéru vnáší okrasnou hodnotu obzvlášť s kombinací travin a skalniček. Ohniště ohraničené malými valounky dodá zahradě na útulnosti. Odlehčí moderní dobu od plynových a elektrických grilů, které dnes převládají.

 Další v řadě je nábytek z hornin. Variant je několik, například lavičky, stoly a židle. Je jen na vás, zda si na nich odpočinete a vypijete odpolední kávu, nebo budete servírovat nedělní oběd. Vždy bude tato varianta nesmírně praktická, nekoroduje, nehnije a nemusí se natírat.

 Cihličky naskládané na sebe vytvoří zídky, které pomohou při vyrovnání svahu, či oddělí prostoru. Zídky lze využít při stavbě vyvýšených záhonků, tím vykouzlí originální prvek. Cesty z břidlice působí tajemně a neokoukaně. Pomohou vám rozbít jednolitý vzhled trávníku.

Jemným štěrkem lze obsypat trvalkový záhon a nahradit tak mulčovací kúru. Drobné oblázky jsou vhodné také na vlnící se cesty. Kamenné skalky lze využít při výstavbě vodopádů, zde si můžete pohrát s výškou pádu vody do jezírka a vytvořit jedinečný efekt.

Nenahraditelným pomocníkem je při tvorbě okrasných, nebo koupajících jezírek, kde slouží jako stavební materiál, úkryt vodním živočichům a přirozené filtraci vody. Nesmíme zapomenout na využití tohoto materiálu při výstavbě drobných staveb na zahradě, jako jsou altánky, pergoly, nebo zahradní kuchyňky. V neposlední řadě lze větší zajímavé kameny umístit na zahradu, jako solitérní designový prvek. Zde budou působit velikánsky a  majestátně.