Skrytý potenciál suterénních bytů

Tereza Hrdličková
20. Červen 2016

Šikovně řešená dispozice atypického suterénu se může stát i pro Vás skutečností. Odhoďte zábrany a vneste i do svého domova špetku originality. S několika málo triky architektky Beatriz Pons ze studia Medvind proměníte i ponuré přízemní prostory ve zlatý důl. Nechme se pro tuto chvíli fascinovat neuvěřitelně zvládnutou transformací tohoto "loftového" bytu s čistým, do posledního detailu promyšleným designem. 

 

  • Autor: Beatriz Pons ( Medvind )
  • Projekt a realizace: Heleneborgsgatan, 2014
  • Místo: Stockholm, Švédsko
  • Plocha: 163 m²
  • Fotografie: Fabergé Fastighetsmäkleri

Okamžitě na nás dýchne čistě industriální duch poměrně úzkého, otevřeného interiéru s neobvyklým "loftovým" prostorem nad vstupní částí. Betonová podlaha, bílé omítkové zdi a nerezová ocel nás budou provázet celou touto rekonstrukcí.

"Nebeský předpokoj" má své specifické kouzlo. Umožňuje především extra místo navíc pro odpočinek a přijímání případných návštěv. Jednoduchost vítězí na plné čáře. Velká pohovka v šedé barvě lehce ustupuje do pozadí a opticky tím rozšiřuje prostor. 

Vnitřní logika je naprosto přirozená. Za vstupní halou navazuje společná obytná část ( propojení jídelní části s kuchyní ). Světlé barevné ladění interiéru prostupuje úplně vším. Nechybí ani stylový nábytek a doplňky často v černobílém nebo kontrastním barevném provedení. 

Pulzující srdce domu koresponduje v základu se zbytkem bytu. Místo je ale navíc barevně doplněno teplými odstíny oranžové a žluté pro pocit zútulnění. Pokoj působí mnohem více hřejivě a přirozeně podporuje vzájemnou komunikaci . 

Soukromá zóna je situována v nejzadnější části objektu. Ložnice je velice jednoduše řešena. Kromě pohodlné postele není téměř nic jiného její součástí. Šatna je umístěna až v těsné blízkosti koupelny. 

Místo intimní očisty a bezpečí je velice skromně řešené. Ale i tak nabízí skvělý styl a eleganci. Prim hraje italský mramor. 

Často nepraktická podlouhlá dispozice byla jistě tvrdým oříškem především v řešení otázky bezchybného osvětlení. Pro optimalizaci světla byly zvoleny hlavně světlé barvy a strategicky umístěná střešní okna v zadní části.