Skladujte víno stylově!

Natálie Vopařilová
20. Listopad 2015

Domácí vinotéka? To je snad sen každého milovníka vína. Majitelé rodinného domu v Praze v Radotíně se ale rozhodli si tento sen splnit. Nyní mají ve svém rodinném domu stylovou vinotéku, která se opravdu jen tak nevidí! Nemluvíme ale o žádném objektu v kuchyni. V žádném případě se nejedná o box s policemi, to pozor! Mluvíme o plnohodnotné vinotéce jako místnosti, kde je místa na vína opravdu hodně!

 

Vinotéka je součástí realizovaného projektu ateliéru ORESTA, který se specializuje na realizaci architektury. Rodinný dům v Radotíně vznikl pod vedením architekta Čermáka. Práci se sklem zde pak měla na starosti firma ACERA SKLO, která úzce spolupracovala s firmou Kovoprogres. Firma Kovoprogres byla dodavatelem nerezových prvků.

 

Vinotéka se nachází pod úrovní země, přístup k policím s vínem je zajištěn pomocí skleněného točitého schodiště. Točité schodiště je v souladu s kruhovým půdorysem prostoru a díky tomu, že jsou jeho stupně z čirého skla, není prostor opticky zmenšený. Jedná se o třívrstvé kalené sklo, které je pochozí. Každý jednotlivý stupeň je opatřen protiskluzovou páskou.  Kostra, po které se schodiště stupňuje je z nerezu. Stupně jsou k nerezovým terčíkům na tyčích pod každým jednotlivým stupněm přilepeny UV lepidlem.

 

Schodiště začíná mírně pod úrovní podlahy, kde je shora kryto otevíracími poklopy. Poklopy jsou vytvořeny z čirého skla, což ve výsledku nabízí volný průhled dolů, který je opravdu působivý. Jedná se opět o sklo, po kterém je možné chodit. Sklo je strukturálně nalepené. Poklopy jsou pak v tmavých rámech. Nevidíte úchytky? Poklopy jsou elektromechanické!

 

Vnitřek vinotéky má vesměs tradiční charakter vinného sklípku, vidíme cihlové stěny, dlažby a samozřejmě množství vín na policích. Dále si majitelé mohou zařídit vinotéku dle svého uvážení. Zeleným rostlinám to tu opravdu sluší!


Pokud tedy plánujete rekonstrukci, nebo hodláte stavět a jste vášnivými milovníky vína nechte se inspirovat. Útulný prostor, který dýchá je vhodným prostorem pro jakékoliv víno, které dokáže potěšit vaše chuťové buňky.