Širokoúhlý pohled na okolní svět

Anna Dlouha
16. Únor 2016

Velkoformátová okna si mezi architekty i majiteli objektů našla své čestné místo. Není se také čemu divit - Zásobují obydlí dostatkem slunečních paprsků, denního světla, tepla a také z toho plynoucí optimistickou náladou. Navíc, dnešní propracované technologie výroby šetří energii, přírodu i Vaši peněženku. Důkazem místo slov nám budou následující dvě realizace.


 

První stavbou, na kterou se podíváme, je soukromá rezidentce u italského jezera Como. Minimalistická vilka s transparentní fasádou a pyramidovou střechou zaujme již na první pohled. Rodinná rezidence vznikla demolicí a přestavěním původního objektu. S původním objektem má současná stavba totožnou pouze velikost a půdorys. Architekt Cesare Sala našel pro svůj návrh inspiraci v tradičních italských stavbách a tvorbě německého architekta Ludwiga Mies van der Roha.

Kompletně přestavěný objekt Casa Benedetti nabízí pohled na vodní hladinu a kopce v dáli. Dům byl integrovaný do okolní zástavby v tradičním severoitalském stylu. Zaujme svým minimalistickým zjevem i výběrem materiálů.  

 

Před přestavbou spadal původní objekt do energetické třídy G. Po přestavbě se dům zařadil, se svou mimořádně nízkou spotřebou energie (28,37 kWh/m2), do energetické třídy A. Za snížení energetické spotřeby vděčí majitelé vhodně užité kvalitní izolaci základů, zdivu, přirozené ventilaci a samozřejmě oknům.

Při výběru oken vyhrály vysoce tepelně izolované hliníkové profily Schüco s trojím izolačním sklem. Okna jsou doplněna o inteligentní stínící systémy, jež jsou automaticky ovládány slunečními a větrnými senzory. Kombinace interiérových a exteriérových systému brání neúměrnému teplu v domácnosti či pozorování náhodných kolemjdoucích.

 

Na západní straně – směrem k jezeru – byl použit systém Schüco ASS 70, HI. Tento systém splňuje požadavek transparentnosti, přísunu světla a neomezeného výhledu. Hliníkové profily se pohybují po kolejnicích zapuštěných v podlaze. Vedle estetické stránky disponují okna optimálními izolačními vlastnostmi a odolností vůči klimatu i hluku. Okna jsou vybavena vibračními senzory proti zlodějům.

Druhým objektem je rodinný dům s přístavbou a výhledem na meklenburské jezero Plauer See. Stavba domu vyžadovala individuální a inovativní přístup k plánování. Berlínský architekt Roland Wolff zhotovil návrh vysoce moderní stavy zahrnující otevřené prostory, jež by celoročně poskytovaly příjemné vnitřní klima za minimální spotřebu energie.

 

Stavba byla postavena na principech domu ve svahu. Pro návrh se stalo rozhodující přání maximálně „otevřít“ dům směrem k jezeru a naopak ho „uzavřít“ v oblasti pozemní komunikace. Výsledkem je dvoupodlažní rodinný dům s promyšleným slunečním a ventilačním systémem.

Významnou roli v celkové energetické bilanci hraje použitý systém Schüco FW 50+.HI, který byl na domě použit coby fasáda se strukturálním zasklením včetně celoskleněných rohů. Obvodové zdivo je dvouplášťové. Skládá se z objemných vápenopískových cihel a vnitřní izolace jádra.

Přestože se mnohým může zdát, že tak velká okna jsou pro dům ztrátou, není tomu tak. Díky architektonickému konceptu s okenními a fasádními systémy Schüco, promyšlenému větrání a vytápění ztělesňuje bydlení komfort a efektivitu.

 

Okenní a fasádní jednotky jsou vybaveny samočisticím sklem – Sklu tedy, z hlediska údržby, nemusí majitelé věnovat velkou pozornost. Kromě hezkého vzhledu, zajišťují okna také bezpečnost (třída RC 2).

 

Touhu po stínu snadno splní venkovní žaluzie, které jsou nainstalovány na jižní straně. V letních měsících zůstává bydlení tedy stále stejně příjemné, jako po zbytek roku. Stínící a ventilační koncept doplňuje příčné větrání skrze automaticky řízená ven výklopná a střešní okna. Zvolená kombinace sluneční ochrany a ventilace vede k tomu, že se dům celoročně obejde bez klimatizace.

Hlavním zdrojem tepla v domě je topné zařízení a fotovoltaika. Všechny místnosti jsou vybaveny podlahovým topením. Ohřev vody zajišťuje tepelné čerpadlo na bázi geotermické energie.

 

Pro vznik čerpadla bylo potřeba provést dva hloubkové vrty. (Spotřeba elektrické energie na provoz čerpadla a dalších spotřebičů se pohybuje kolem 2000kWh za rok. Fotovoltaická soustava umístěná na střeše však za rok vyrobí téměř 4x více – 7500 kWh.) Dům se z toho důvodu může začlenit mezi ekonomicky úsporná bydlení, která svým majitelům přináší jen radost.