Síla travin se solitérními kameny

Laura Kučerová
26. Srpen 2015

 


Autor: Profi Zahrady

Projektant: Ing. Stanislav Schwarz

Lokalita: Hluboké Mašůvky, okres Znojmo, kraj Jihomoravský

Termín dokončení: červen 2012


 

Jednoduchým způsobem pojatá, ale přesto velice příjemná na pohled. Takovými slovy by se dala popsat nejen zahrada v Hlubokých Mašůvkách, ale taktéž architektura, která zde dominuje v centrálním prostoru. Stavba na nás působí jako semknutí dvou kvádrů z odlišných prvků – dřeva a bílé fasády, které spolu i přes svou rozdílnost krásně ladí. Podobným způsobem můžeme nahlížet i na vytvořené záhony. Stálé, neměnné a chladné kusy hornin kontrastují s úzkými listy travin, které nabírají dynamický charakter při ohýbání vlivem proudění vzduchu.

 

„Návrh zahrady se striktně drží koncepce vytváření poměrně rozsáhlých modulů zeleně. Jedním z takových modulů je mírně zvlněná plocha trávnku, která umožní volný pohyb kolem celé stavby. Cílem je také zajistit nerušený pohled na zajímavou architekturu budovy. Trávník bude založen pokládáním travních koberců a zavlažován automatickou závlahou, což zajistí perfektní vzhled již několik dní po založení.“Profi Zahrady

 

Kolem domu byly vytvořeny dvě elipsoidní plochy s okrasnými rostlinami. Ta první, kolem venkovního posezení, byla pojata v zeleném odstínu, kde hlavní linii tvoří páteř z vystupujících kamenů. V jarním období zde pokvetou okrasné česneky a liliochvostce, během léta zde převládne svěží barva trav, jenž se na podzim změní v odstín dozrálého obilí. Opačnou stranu terasy naopak oživí fialové květy levandulí spolu s něžně bílým květenstvím gaury.

 

Podél plotu pak byly vysázeny vzrostlé listnaté stromy, které byly záměrně voleny z domácích druhů, které vynikají dobrou vitalitou a vzrůstným habitem.