Síla cihel a masivního dřeva

Natálie Vopařilová
23. Srpen 2017

Co takhle žít v moderním bydlení, které ale bude vypadat jako vytržené ze století páry? Rodinné bydlení v hnědých odstínech kombinuje současné prvky moderního bydlení, dýchá však historií. Zdánlivě by nám snad interiér mohl připomínat relativně oblíbený steampunk styl. Ten se vyznačuje právě odhalenými cihlovými stěnami, nápadným dřevěným nábytkem a zejména doplňky, které evokují atmosféru 19. století a působí jako technicky velmi promyšlené objekty. 

 

Interiér je realizací firmy interiorstudio, konkrétně jí má na svědomí Lucie Knížetová. Důraz se klade na používání zejména přírodních materiálů.

 

Jako realizaci pojalo studio celý interiér domu, včetně horního patra - koupelny a ostatních pokojů. Obzvlášť zajímavé je však pro tento článek zejména spodní patro, tedy kuchyně, jídelna a obývací kout. To by se totiž dalo považovat za centrum bydlení, ostatně, když chce rodina trávit čas pospolu, tráví ho zejména v takových prostorách. 

 

Spodní patro bylo laděno do hnědých odstínů, doplněno bylo o prvky černé barvy. Výrazným černým prvkem je digestoř a černá deska jídelního stolu. Černá si zajímavě hraje také na zdech, v jednotlivých cihlách, pak samozřejmě v doplňcích - lampách.  Doplňky jsou už vlastně kapitola sama pro sebe. Osvětlení, obrazy, hračky, nádobí - to vše posiluje atmosféru interiéru a přidává jí na výsledném efektu.  Textile hrají v tomto bydlení také svou roli. Volba polštářů a potahů má i zde vliv na celkový dojem, asi stejně velký, jako nepatrné, ač důležité kousky nábytku. Narážím tím například na polici na knížky.

 

Zajímavých designových počinů lze v prostoru najít mnoho. Osobité zábradlí příjemně dělí jídelní část od schodiště. Dominantou obývací částí je zajisté pohodlná pohovka krémové barvy, nápadný je také obraz v odpovídajících barvách, který nad ní visí. V neposlední řadě stojí za zmínění i krb zabudovaný v cihlovém panelu, který vytváří atmosféru rodinné pohody.  Prostor disponuje i místem, kde lze skladovat dřevo na zatápění. I k tomuto účelu slouží již zmiňovaný cihlový panel.