Sídlo šlechticů? Moderní byt!

Anna Dlouha
10. Březen 2016

Karlovy Vary jsou již od dob Karla IV. vyhlášeným městem. Ozdravné prameny, překrásná kolonáda, tradiční lázeňské oplatky lákaly, a stále lákají desetitisíce návštěvníků do srdce lázeňství. Kromě toho, že je město vyhlášenou turistickou zastávkou, je také domovem pro desetitisíce obyvatel. Jedním ze spokojených karlovarských je i majitel luxusního bytu 4+KK, na který se teď podíváme z blízka.


Čtyřpokojový byt v Karlových Varech připomíná svým zjevem letní venkovské sídlo šlechticů. Všudypřítomný masivní nábytek, sametové závěsy a skleněné lustry tuto myšlenku pouze umocňují. Když se však podíváte detailněji, zjistíte, že se v prostorách o velikost 120m2 střetává masivní klasický styl s jemným moderním.

 

Majitelé měli o svém budoucím bydlení poměrně jasnou představu a architektonické studio Natalexinteriéry, v čele s Natalií Rudenko, se rozhodlo všechna přání splnit k úplné spokojenosti majitelů. Volba nábytku a doplňku šla na chvíli stranou. Nejprve bylo nutné provést několik stavebních úprav. Nejvýraznější změnou, kterou interiér podstoupil, bylo odstranění dvou nevhodně umístěných sloupků.

 

Důvod, proč musely sloupky pryč, není nijak složitý – sloupky zbytečně snižovaly možnosti, jak prostor využít.  Po odstranění byla na stávajícím místě postavena nová zeď, čímž došlo k oddělení jídelního koutu a obývacího pokoje. Nyní stačilo místnost nově natřít a architektonická honba za ideálním nábytkem mohla začít.

Prostorný byt čítá čtyři pokoje. Rozmístění pokojů po bytě je tradiční – tedy odpovídá schématu dlouhé chodby, z které se dá vstupovat do jednotlivých pokojů. Dispozičně se jedná o nejlepší variantu, jež je v bytech použita. V bytech bez chodby se totiž často stává, že je některý z pokojů průchozí, což zejména v případech, kdy se jedná o některou z ložnic, může vadit.

 

Kuchyň, jídelna a obývací pokoj tvoří celistvou místnost. Prostoru nechybí bytové srdce – krb. Při prvním pohledu si každý z pozorovatelů musí všimnout kontrastní volby nábytku v kuchyňské části a obývacím pokoji. Zatímco kuchyň disponuje světlými odstíny, obývák vládne temnou barvou. Jídelní set je mezi nimi jakýmsi barevným mezistupněm.

Nejmenší místnost byla věnována pracovně. Kromě toho, že je místnost vybavena „pracovním“ nábytkem – tedy stolem a židlí – najdeme zde také velkou masivní skříň, televizor a sofa. Pokud tedy práce nejde od ruky, nabízí se možnost na chvíli se natáhnout a načerpat potřebné síly.  K načerpání sil poslouží stejně tak dobře i ložnice ve stylu provence