Šedo hnědé mámení s výhledem na město i přírodu

Anna Dlouha
2. Únor 2017

Exkluzivním výhledem na město i na přírodu se každé bydlení pochlubit nemůže, to ale není případ bytu, který se pod taktovkou architektonického studia Moskor design proměnil v bydlení snů. Díky velkému počtu metrů čtverečních pojal byt dětský pokoj, pokoj pro hosty, prostornou kuchyň, obývací pokoj, jídelnu, šatník, ložnici a dvě koupelny. Byt tedy z hlediska počtu místností patří k těm nadstandardním.

 

Dominantními barvami užitými v prostoru jsou bílá a šedá. Efekt barevného dua umocňuje dřevodekor a dřevěná dubová podlaha po celém bytě. Dřevěné prvky podporují myšlenku kusu přírody uvnitř, čímž dochází k propojení interiéru a exteriéru. Přestože je šedo-bílo-dřevěná kombinace kouzelná, její použití v celém bytě by vytvořilo monotónní bydlení. Z toho důvodu se čas od času v domácnosti objevují doplňkové barvy – žlutá, fialová, zelená, modrá a červená (dle konkrétní místnosti).

Při vstupu do bytu se ocitáme v chodbičce, která vyúsťuje v hlavní obytnou místnost. Ta je tvořena prostornou kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem. Právě v této místnosti je takřka dominujícím prvkem dřevo ve všech podobách. Najdeme ho na podlaze, jako kryt na topení, na dvířkách linky a jídelní souprava není žádnou výjimkou.

 

Kuchyňská linka má však dvě tváře. První, kterou člověk vidí při vstupu do místnosti, je ta pracující se sněhobílým designem doplněným o jemný nádech dřeva – na horních skříňkách linky. Když se však dostaneme hlouběji do místnosti, kuchyň nám nastaví svou pravou tvář – dřevo se objeví také na kuchyňském ostrůvku. Důvod, proč se dřevo objevuje spíše z této strany, je jednoduchý – soulad s jídelnou. Ta je totiž oděná do dřeva od hlavy až k patě, počínaje židlemi, konče krytem na topení.

 

Dřevěnou celistvost narušují šedé sedáky židlí a kovové lustry zavěšené nad jídelním stolem. Pokud svou pozornost zaměříte detailněji právě na osvětlení, všimnete si, že většinu lustrů tvoří originální kousky. Jedním takovým disponuje i obývací pokoj. Kromě toho, že „balonové“ lustry působí coby bytový doplněk, jsou také úžasným dokreslením večerní atmosféry. Světlo pronikající skrz mezery vytváří po místnosti „prasátka“, čímž se bydlení stává hravým.

Právě v obývacím pokoji dochází k narušení šedo-bílo-hnědé kombinace. Žluté polštářky a sluníčkový koberec dokázaly zatočit s monotónním vzezřením. Celá místnost je zásobena velkým množstvím světla pronikajícím do místnosti z prosklené zdi. Kromě toho, že zeď poskytuje onen fantastický výhled do kraje, disponuje dveřmi na verandu.

 

Prosklená zeď, stejně tak i veranda, má své pokračování. Najdeme ho v místnosti, která funguje jako rodičovská ložnice. Barevné trio zde tentokrát narušila červená barva, již najdeme především na doplňcích. Kovová svítidla, červená lampička, netradiční malba a podložka v barvách kravské kůže opět dodávají místnosti potřebný šmrnc.

 

Místností, která nejvíce vybočuje z bytové barevnosti, je dětský pokoj. Šedou barvu v něm takřka nenajdeme. Naopak zelenou a modrou vidíme všude, kam jen lidské oko zapátrá. Obrys letadélka a mapy světa na zdi vtiskují dětskému pokoji ráz „jsem cestovatel“. Všudypřítomná autíčka a letadélka tuto myšlenku pouze dokreslují.