Sedlová střecha: tradice, která žije

Dita Pfeferová
16. Leden 2018

Liberecké architektonické studio Mjölk architekti je tvůrcem domu z těch řad, které respektují tradici venkovského stavitelství. V otevřené krajině pod hradem Žebrák realizovali tzv. dům pro Markétu, který se ke staročeskému stavitelství hlásí hlavně sedlovou střechou. Ale i ta, jak je tomu u mnoha realizací tohoto vynikajícího ateliéru, oplývá kapkou nevšednosti.

 

Dům s okolím splývá dřevěným obložením, do kterého jsou vyhřeznuta okna různých rozměrů. Působivé je zvláště to, že v objemu domu je obsažena i garáž, dům tedy není v obležení přístavků či přístřešků, pouze v doprovodu dřevěné terasy. Jak je tomu také u architektů z ateliéru Mjölk zvykem, interiér provází originalita a neokoukané kombinace. Od dveří s prvkem kulatého „lodního“ okénka, přes betonové schodiště, po jehož boku line jemné bílé zábradlí, až po prostor kuchyně a jídelny. V něm se kloubí čistý bílý design s téměř biedermeierovskou jídelnou a skrz prosklenou stěnu i se širokým výhledem do krajiny,

 

Tým architektů: Jan Mach, Pavel Nalezený a Jan Vondrák, který si paní Markéta pro realizaci svého domu vybrala, se, pokud je schopen vytvořit něco takového, dá s jistotou označit za tým snů.