Šedivá rekonstrukce v Konstantinopoli

Dita Pfeferová
22. Srpen 2017

Rekonstrukce staronového bytu započala již v době, kdy byl v rekonstrukci celý obytný komplex z 19. století.  Ten stojí Istanbulské čtvrti Cihangir, která se ze spánku opět probouzí k životu. Mezi kavárnami a obchody se starožitnostmi tam ožívají i obytné domy.

 

Jedním z prvních byl již zmíněný obytný dům z 19. století, který se z ruiny proměnil v lukrativní možnost bydlení. Pro využití této možnosti se rozhodl i klient architektonického studia Ofist. Architekti  Yasemin Arpac a Sabahattin Emir se při rekonstrukci snažili o zachování co největšího množství původních prvků. Díky včasnému zakoupení bytu bylo možno v rané fázi ovlivnit i stavební úpravy. Kompozice byla navržena jako otevřená, dělená industriálními skleněnými přepážkami v kovovém rámu. Cihlové zdi byly obnaženy a štukové stropy zrestaurovány do jejich původní podoby. Své místo si v bytě našla i původní kuchyňská podlaha. Jelikož ji nebylo možné obnovit na původním místě, byl z těch nejzachovalejších dlaždic sestaven ozdobný obklad, užitý jako deska za kuchyňskou linkou.

 

Ve snaze o zachování dlažby a dřevěných obkladů byl do prostoru koupelny vložen sprchový kout na kolečkách, díky kterým s ním lze libovolně pohybovat a přesouvat ho. Pohyblivý sprchový kout je v podstatě ztělesněním celého konceptu rekonstrukce. Designové a moderní vybavení bylo do prostoru bytu vsazeno tak, aby splňovalo nároky moderního bydlení, a zároveň nijak neohrožovalo celistvost a vizuální působnost jednotlivých historických prvků.