Roztančete světlo u vás doma

Natálie Vopařilová
9. Říjen 2015

Keramické dekorace jsou opravdu sympatickou záležitostí. Její počátky sahají již do dob, kdy se svět nedělil na státy, nýbrž na kmeny a neplatilo se penězi, ale fungoval výměnný obchod. Matky s dětmi v těch dobách seděly u ohně, opracovávaly kůži, připravovaly maso, dělaly nástroje z kostí a plácaly z hlíny keramické nádoby a sošky. Se začátky organizované společnosti, s počátkem civilizace začíná i historie keramiky. Není náhoda, že technika přetrvala až do dnešních dob. Z keramické hlíny se dají vytvořit plně funkční  a navíc velmi esteticky vzhledné nádoby a dekorace. To věděli již pravěcí lidé, starověcí egyptští řemeslníci, antičtí umělci, věděli to naši předci a toto vědění stále přetrvává.  Proč se nám keramika ale tak líbí je tajemstvím - snad nám to přijde přirozené, nenásilné a nenucené. A co keramika v kombinaci s tančícím plamínkem ohně? Této dvojici nemůže odolat snad nikdo!

 

Dana Vičanová je opravdu nadanou umělkyní. Věnuje se tvorbě keramických plastik, od váz, přes dekorační objekty až po lampy. Její keramika je opravdu kouzelná. Nejpůsobivější jsou snad keramické lampy. Ty jsou půvabné za dne, kdy lze vidět jedinečné rukodělné provedení objektu a tím jsou sami o sobě skvělou dekorací bydlení. V noci vás ale okouzlí nejvíc! Lampy v kombinaci s malým plamínkem ohně dokáží vytvořit opravdu nádhernou podívanou. 

 

Lampy různých tvarů a různých zpracování jsou promyšleně vyřezány. Lampy paní Vičanová vyrábí standartně ve tvaru jehlanu, nebo koule. Večer do nich stačí vložit čajovou svíčku a pouze malý tančící plamínek se postará o neuvěřitelnou hru světel.  Měkké světlo svíčky a hravé tvary vytváří romantickou a uklidňující atmosféru. Na zahradě nebo v interiéru? Kdekoliv, kde si budete přát. 

 

Na různé lampy jsou použity různé techniky. V nabídce jsou lampy glazované - glazura keramice dodává barvu a lesk. Přírodní, pouze vypálená (popřípadě průhledně glazovaná) keramika ale působí asi nejpřirozeněji. 

 

A jak se líbí lampy vám? Nejsou kouzelné?