Rozpadající se dům proměněn na cihlové království

Hedviga Nosáľová
8. Květen 2015

Haringey Brick House se nachází v tiché části severního Londýna na konci ulice, kterou lemují jenom staré viktoriánské domy. Stavba dlouhá léta stála ledem a hlavním požadavkem majitelů bylo celkové oživení obydlí a přidání moderního vzhledu. Garáž nebyla využívána desítky let, což majitelům přišla škoda a rozhodli se to změnit s pomocí architektonického studia Satish Jassal Architects.


 

Architekt: Satish Jassal Architects
Stavební inženýr: Aleck Associates
Dodavatel: Madison Contracting Ltd
Fotografie: Paul Riddle 

 

Fotografie původního stavu této viktoriánské stavby. Typický řadový domek se starými okenicemi, starobylými ornamenty a s nevyužitou garáží. 

Aby se dům odlišil od jiných a vznesl se designem do dnešních dnů, architekt využil dekoraci cihly jako fasádu, která je velmi typická pro anglické stavby. Na začátku celého projektu musel architekt Jassal čelit hned dvěma problémům - bylo obtížné dostat od města povolení na stavbu, ale nakonec se podařilo a jeho plán - zúžit dům z původních 8,6 metrů na 3,6 metrů se dokončil. Druhé úskalí bylo v nízkém rozpočtu £170,000, ale i s tímto aspektem se Jassal vypořádal skvěle. 

Dekorace cihly byla použita jak na fasádu tak na stěny v interiéru. I když už to není viktoriánský dům, přesto si zachovává svou tvář typického anglického vzhledu. Aby majitelé získali více soukromí, které jim nebylo umožněno v takové míře kvůli řadové stavbě, zúžila se celá kostra, čímž stavba ztratila až pět metrů na šířku.

"Co mě nejvíc zajímá na viktoriánských městských domech jsou vertikální okna s horizontálními liniemi a přístřešek u vchodových dveří. Některé tyto prvky jsme ponechali - zejména vertikální okna. ,, - Jassal.

Boční pohled na budovu odpovídá hloubce a výšce sousední terasy, přičemž stupňovitá část prvního patra rozšiřuje terasu tak, aby odpovídala stavebnímu řadu. 

Exteriér pokrývají cihly a dřevěná okna. Využity byly cihly v červené barvě místo typické Londýnské oranžové. 

Vstupní hala je celá ve dřevě. Vše co tato místnost obsahuje jsou tři lavice rafinovaně vsazené do dřevěné zdi a velké skříně s velkým prostorem na ukládání věcí. 

Aby chodba dostala svůj přísun světla, bylo vybudováno střešní okno, které krásně podtrhává celou atmosféru domu.