Rozhodnuto, stavíme! Krok za krokem k vysněnému bydlení

Inna J. Serba
30. Říjen 2018

Mít vlastní bydlení představuje v dnešní době jistotu dobré investice. Někdo rekonstruuje, někdo staví nový dům, a jestli za své úspory nebo z peněz z hypotéky, vždycky bychom si měli být jisti, že víme, do čeho jdeme a že to všechno zdárně dotáhneme do konce. Tady je několik rad, čím se řídit, pokud se rozhodnete do stavby jít.

1. Stanovte si cíle

 

Když si stavíte dům, tak určitě s cílem, vybudovat si v něm domov. Kromě toho máte představy o tom, jak by měl vypadat a jak by měl vaší rodině sloužit. Díky těmto stanoveným cílům si pak můžete stanovit konkrétní kroky, jak jich dosáhnout. Pokud si opravdu promyslíte celou stavbu detailně, nic vás nezaskočí natolik, aby to nebylo možné snadno vyřešit.

 

Váš seznam otázek by měl vypadat asi zhruba takto:

  • Čeho chcete dosáhnout?
  • Jak toho chcete dosáhnout?
  • Jaké budou náklady?
  • Jaký bude váš rozpočet?
  • Můžete dosáhnout svých cílů?
  • Máte záložní varianty řešení?

2. Stanovte si rozpočet

 

Postupujte systematicky. Musíte vědět celkovou cenu vašeho domu, včetně pozemku a všech poplatků. Pak si stanovte, kolik si můžete dovolit z vlastní kapsy a kolik si budete chtít půjčit na hypotéku. Promyslete si všechny možnosti financování.

 

V další fázi si podrobně rozepište každou položku vašeho projektu – náklady na koupi pozemku, náklady na projekt, poplatky, daně, samotná stavba, ale i veškeré zařízení vašeho domu. Zvláště pokud si nebudete nechávat stavět a zařizovat dům na klíč, podrobný rozpis rozpočtu se vám bude více než hodit.

 

Tip: není na škodu si ke každému bodu určit i případně plán B, pokud by něco nešlo zcela podle očekávání.

3. Vyberte si vhodnou parcelu.

 

Vybrat si vysněný domek nemusí být úplný oříšek, přinejmenším si stačí vybrat některý z projektů z katalogu domů. Ale na jakém místě ten dům postavit, to může být zapeklitá otázka. Pokud nevlastníte žádný pozemek a vybíráte si, kde se usadíte, musíte si promyslet další otázky:

  • Kde chcete žít?
  • Jak chcete žít?
  • Co se v místě má nacházet za vybavenost?
  • Je to blízko do práce nebo budete dojíždět?
  • Město či venkov?
  • Satelit či samota?
  • Nová zástavba nebo původní?
  • A co do budoucna, školy a školky pro děti?

A mnoho dalších otázek, které vás jistě během plánování napadnou. Kde stavět je jednou z klíčových otázek, dům si totiž s sebou nikam neodvezete…

4. Vyberte si dobré profesionály

 

Je jedno, jestli vsadíte na jednu stavební firmu, která vám udělá vše a předá jen klíč od hotového domu, nebo jestli budete vybírat každého řemeslníka na každou práci zvlášť. Vždy je velmi důležité vybírat pečlivě.

 

Neleťte na skvělé reklamní tahy, ale dejte na doporučení známých a příbuzných, zda má firma již nějakou tradici, jaké má reference a jak na vás působí. Profesionálové, kteří budou pro vás pracovat, by měli vždy jasně chápat, co po nich vyžadujete. Komunikace je nesmírně důležitá pro nejlepší výsledek práce.

5. Jeďte podle plánu

 

Slovo plán tu skloňujeme často, ale jinak to prostě během stavby ani nejde. Každý projekt by měl být před zahájením stavby pečlivě naplánován. Ať už je to váš malý plán domu nebo plány velkého developera, vše musí být pečlivě naplánováno do posledního detailu. Protože je přeci jen mnohem levnější a jednodušší „pohnout zdí“ na papíře, než už postavenou ve skutečnosti…

 

Pokud se k některému kroku vytvoří několik otázek, pečlivě odpovězte na každou z nich, ať si můžete být jistí tím, že jsme postupovali správně. Někdy je správná odpověď první, někdy až desátá, ale nenechte to zajít tak daleko, abyste museli říct větu „Měli jsme udělat…“

 

Připravte se na to, že stavba není procházka růžovou zahradou. Mimo fyzické práce budete muset udělat spousty rozhodnutí, nad kterými mnohdy ztratíte spoustu času i nervů. Nenechte se ale rozladit před cílem, tam je totiž váš vysněný nový domov.

6. Směle do toho

 

I když to na první pohled možná nevypadá, samotné přípravy veškerých plánů, papírů, rozpočtu a rozhodování, mohou zabrat poměrně velký kus času. Když už jsme vše pečlivě vyřídili a naplánovali, zbývá už jen jediné a to hlavní – konečně začít stavět.

 

Nenechte se ale mýlit, i s tím nejlepším plánem se vždycky něco pokazí, něco bude potřeba udělat jinak a něco bude potřeba ještě dovymyslet. Ale to je v pořádku, nenechte se tím příliš rozladit. S klidnou hlavou a i smyslem pro humor, dobrou komunikací s řemeslníky a stavbaři, půjde vždy všechno snáz a rychleji. Nebojte, je to jen stavba a jednou to skončí.

 

Důležité je neměnit zásadně svá předem pevně stanovená rozhodnutí. Nejen, že znejistíte sami sebe, ale i celá práce se tím značně zkomplikuje. Přemýšlejte pořádně nad tím, co chcete ještě dřív, než se pustíte do práce. Ušetří vám to čas, peníze i nervy.

7. Konečně doma

 

Je to tady. Měsíce tvrdé práce jsou za vámi, kolaudace jakbysmet, zbývá už jen pověsit nad dveře číslo popisné. Vychutnejte si ten okamžik, na který jste tak dlouho čekali. Domov, který jste stavěli pro svoji rodinu je hotový, teď už stačí v něm začít žít. A kupodivu už se od této chvíle nemusíte řídit žádným přesným plánem…