Roubenka jako ze starých časů

Pavla Kubu
21. Březen 2017

Přáli byste si i v dnešní době roubenku, která by vypadala jako vystřížená ze staročeské pohádky? Nic není nemožné. Můžete si nechat postavit dokonalou imitaci roubenky, která se svým vzhledem vůbec neliší od klasických roubenek ze starých dob. Zároveň ale využívá výhody moderních stavebních technik a je možné ji vyrobit dokonce v nízkoenergetickém standardu. Zveme vás dnes na prohlídku jedné takové roubenky převlečené do pohádkového kabátku, přesto však splňující veškeré požadavky na komfortní bydlení ve 21. století.


Autor: Jakub Šimerda, www.staroceske-drevostavby.cz

Lokalita: Vysočina, Česká republika


Stavba byla navržena tak, aby svým vzhledem krásně zapadla do tradiční krajiny Vysočiny. Svojí podobou je situována mezi léta 1780 až 1820. Na první pohled je vidět, že záměrem architekta bylo zachovat tradiční staročeskou duši roubenek. 

Roubenka je zastřešena sedlovou střechou, která je tvořena z plastového šindele, věrně imitující jeho dřevěného předchůdce. Zdobená okřídlí a závětrné lišty, chránící svými přesahy lomenici, jsou ve svých vršcích zakončeny pro tuto krajinu typickými kabřinci, které jsou ze spodní strany zaklopeny záklopovým prknem nesoucím název chalupy a rok založení základového kamene.

 

Dřevěné stěny byly opracovávány ručně, tak aby svým vzhledem co nejvěrněji kopírovaly práci našich předků. Zdivo je omítnuto nahrubo a rohy zakulaceny tak, abychom nikde nezahlédli modernu připomínající roviny.

Vstup do objektu je z pískovcové záhrobně (zápraží) z jihovýchodní strany. Již vchodové dveře a malebné zápraží napovídají, že se za nimi neukrývá je tak ledajaký prostor. Kdokoliv jimi projde, jakoby se vrátil do minulosti nejméně o dvěstě let.

 

Celý interiér se nese v duchu starých dob. Je vyzdoben předměty a starožitnostmi, které zde navozují útulnou domáci atmosféru staročeského venkova. V přízemí se nachází technická místnost sloužící také jako lyžárna, prostorná koupelna se saunou a velká obytná světnice.

 

Prostorné světnici vévodí tradiční kachlová kamna, jejich součástí je i vyvýšený prostor pro odpočinek. Díky kamnům je v zimě příjemně vyhřátý a během mrazivých dní se zde příjemně relaxuje. Téměř celá místnost je obložena dřevem. Také strop je celý ze dřeva a je tradičně podepřen mohutným masivním trámem. Záměrně nedokonalá cihlová dlažba zde dotváří jedinečnou atmosféru staročeského venkova.

 

V podkroví se nacházejí dva pokoje a malý záchod. Zdejší místnosti poskytují kromě klidu a pohodlí také neobyčejnou a neopakovatelnou pohádkovou atmosféru, kterou dotvářejí kouzelné doplňky a dekorace.