Roubenka jako z pohádky láká na dechberoucí kuchyň

Anna Dlouha
21. Prosinec 2016

Nádherné nové domy se staví dnes a denně všude po celém světě. Lidé však velmi často zapomínají, že úžasné bydlení lze zhotovit z již existujících objektů. V době, kdy jsou na trhu k dostání materiály všech druhů a barev není problém zrekonstruovat stavbu k obrazu svému.


Druhou šanci dostala také chalupa v Necpalích, i když to má drobný háček. Rekreační objekt je totiž jakýmsi středobodem mezi rekonstrukcí a novostavbou. Část stavby je původní, část byla následně přistavěna. Citlivá novostavba vznikající pod rukama tvůrců z architektonického studia compassatelier.com se však přizpůsobila již existujícímu objektu.

Na pokraji lesa se tedy majestátně tyčí roubenka jako z pohádky. Obě krajní části víkendového bydlení objímá dřevěný obklad. Středová (původní ) část byla omítnuta tradiční vápennou omítkou.  

K nové části byla přistavěna také velkolepá terasa. Díky krytí ji mohou majitelé i hosté využívat i při nepřízni počasí. Stříška navíc slouží jako ochranný štít nábytku. 

 

Díky materiálové volbě lze terasu považovat za volné prodloužení vlastního interiéru. Minimální vzdálenost od kuchyně umožňujte tyto prostory využívat v teplých měsících jako venkovní jídelna. 

Nově postavená část se dřevem pyšní nejen na svém plášti, ale také ve svých útrobách. Celá společenská místnost je tímto přírodním materiálem doslova prosáknutá, počínaje podlahou, konče stropem. 

Společenská hala byla navržena dle dobových pravidel. V jedné místnosti se tak pojí jídelna, kuchyň i odpočinková část. Dominantním prvkem místnosti jsou bezesporu luxusní kamna evokující pocit venkovského stavení. Kolem nich byl zhotovený širší lem, jenž lze použít jako sedací lavici. 

Do druhého patra vede lomené schodiště. 

Druhé poschodí novotu potvrzuje svým zjevem. Dřevo se zde sice také objevuje, ale již ne v tak velké míře. Sešikmení druhého patra umožnilo použít systém střešních oken.