Romantická vilka v Austrálii oděná do jemných tónů

Anna Dlouha
8. Leden 2018

I přesto, že Perth čítá dva miliony obyvatel a může se pyšnit nádhernými plážemi, krásným mořem, centrem bohatým na mrakodrapy, obchodní centra a parky, se město řadí mezi odlehlá místa. Od nejbližšího lidnatého města ho totiž dělí vzdálenost 2 800 km, čímž Perth získal prvenství v kategorii „nejodlehlejší velkoměsto světa“. To, že je město odlehlé, ale nic neznamená, architektura se zde drží na výši stejně jako v jiných částech světa. Ukázkou luxusní architektonické práce je dvoupatrová vilka, na kterou se nyní podíváme.


Vilka čítající dvě patra je založena na konceptu otevřeného interiéru. Otevřenosti se zde docílilo dodržením několika pravidel:

 

  • volba bílé barvy (světlých tónů)
  • minimální předěly mezi jednotlivými místnostmi
  • zvětšení a rozšíření prosklených ploch

 

Prosklené plochy povyšují interiér na optimistickou a útulnou domácnost. Vedle toho se také zasloužily o propojení interiéru s exteriérem. Většina skleněných ploch byla zhotovena jako posuvná. Majitelé se tak skrz ně dostanou na zahradu, balkón či terasu. Přestože je stavba díky proskleným plochám otevřena svému okolí, soukromí zde není prázdným pojmem. Přední část domu, jenž směřuje do ulice, se vyhradila pro garáž a vstupní halu s knihovnou a pohodlnými křesílky. Zbytek místností - ložnice, obývací pokoj, kuchyň a jídelna – se umístil dozadu. 

 

Zatímco přední část domu otevírá svou náruč ulici a městu, zadní se ukrývá za vysoký plot před zvědavými pohledy kolemjdoucích.  Terasa obklopená zelení tu funguje jako druhý vstup do vilky. Prostor za ní je společenským centrem domácnosti. Nachází se tu kuchyň, jídelna a obývací pokoj. Celá místnost je sjednocena z hlediska barev i volby materiálů.

 

Volba světlých tónů tu není z důvodu nutnosti opticky zvětšovat prostory (není také důvod), ale kvůli pocitu svěžesti a čistoty. Přestože by prostorné místnosti poskytly "úkryt" téměř všemu, na co by si majitelé vzpomněli, zůstalo u zachování jednoduchosti. Jednoduchý ráz se promítl také do druhého patra, ve kterém je patrný zejména na ložnicích, což ale není vůbec na škodu - co myslíte?