Rodinný dům ve Skotsku se inspiroval lidovou ostrovní architekturou

Pavla Kubu
13. Září 2017

Dnes vám představíme nádherný skotský dům, který v sobě harmonicky snoubí moderní a lidové architektonické prvky. Nachází se v malé skotské ostrovní vesničce na pobřeží. Na jeho místě stál původně bungalov, který nebyl příliš kvalitně řešen a postrádal vazbu na okolní krajinu. Architektům ze studia WT Architecture se podařilo navrhnout současný dům působící, jako by zde stál odjakživa.

Velké prosklené plochy na fasádě přinášejí dostatek světla do obytných prostor domu a zvyšují tak solární zisky. Navíc jsou orientovány směrem k zálivu, takže nabízejí uklidňující výhled na skalnaté pobřeží a mořskou hladinu.

 

Silné kamenné zdi vytvářejí v kombinaci s moderním prosklením zajímavý, ale velmi příjemný kontrast. Na jejich stavbu byl využit místní kámen, což ještě posiluje silnou vazbu na lokální architekturu.

Dům se skládá ze dvou hlavních budov, z nichž každá je orientována tak, aby umožnila ty nejlepší výhledy do krajiny. Obě části domu jsou propojeny chodbou s nízkou břidlicovou střechou.

 

V severním, spíše soukromém křídle, se nacházejí ložnice a koupelny, zatímco do jihozápadního křídla obráceného přímo k pobřeží byly umístěny obývací prostory, jídelna a kuchyň. Ve spojovací chodbě najdeme vchod do domu a hlavní koupelnu.