Rodinný dům v Levíně

Anna Dlouha
24. Květen 2018

Na kopci se majestátně tyčí velký dřevěný špalek. Počkat! Vždyť on je to dům. Stavba se na svém pozemku vypíná vysoko k nebi a kolemjdoucím ukazuje, že i dům může být v souladu s okolní přírodou. Architekti se skutečně rozhodli, že vyjdou přírodě vstříc. Většina lidí, kteří si chtějí postavit dům, hledá rovinatý terén. Architektonické studio Vrtiška a Žák dokázalo, že i na svažitém terénu lze vykouzlit krásný dům. Stavba byla lehce vyzvednuta vzhůru. Volné prostory pod domem však našly také své využití.  Pod dům byla zbudována příjezdová cesta, která vyúsťuje v několik parkovacích míst pro plechové miláčky.

 

První patro domu by mohlo nést název 4 in 1, neboť propojuje kuchyňský kout, jídelnu, obývací pokoj a dětský pokoj. Při stavbě domu byl kladen důraz na dostatek oken. Jedno takové bylo zbudováno v prostoru mezi kuchyňskými skříňkami a sektorkou. "Kuchyňské okénko" nabízí kuchaři dostatek světla při krájení zeleniny, porcování masa nebo přípravě svačiny pro malé školáky.  Z kuchyně vedou dveře na jižní terasu, kde si pod hřejivými paprsky slunce, můžeme vychutnat výtečnou snídani a nabudit se tak energií.

 

Čtvrtou, utajenou místností je dětský pokoj, jehož vchod se "schovává" za schodištěm do druhého patra. Rodiče tedy mohou zkontrolovat své ratolesti a popřát jim dobrou noc, při odchodu do ložnice.

 

Druhé podlaží nekopíruje zcela tvar toho spodního. Obytné prostory zabírají zhruba 30% patra. Pokud se Vám nelíbila první asociace se špalkem, možná budete souhlasit s druhou možností - zaoceánský parník s kapitánským můstkem. „Kapitánský můstek“ je sídlem rodičů a nalezneme v něm ložnici. Ta je, stejně jako zbytek domu, vybavena minimalisticky. Romantické večery při svíčkách se dají trávit na soukromé terase, o kterou druhé patro taktéž nebylo ochuzeno.