Rodinný dům pro fotografa aneb vrchol moderního designu

Anna Dlouha
29. Prosinec 2015

Vytvořit kvalitní fotografii je podobně, ne-li stejně, složitou záležitostí jako navrhnout a postavit dobrý dům. Každá fotografie vyžaduje totiž právě tak notnou dávku soustředění, představivosti a smyslu pro detail.

 

Fotografové jsou považováni za velké detailisty. Tuto vlastnost dokonale sdílí s architekty - ostatně je jedno zda své představy zachycujete skrz hledáček fotoaparátu na film/kartu a nebo za pomocí tužky/uhlu na čtvrtku uchycenou na rýsovacím prkně.

 

Pojďme se společně podívat na dům, kde se střetly dva principy – princip náročného majitele a náročného tvůrce.

Historie staveb na pozemku sahá do dob první republiky. První stavbou, která zde vyrostla, byl zahradnický domek. Ten však později musel udělat místo realizaci představ pana fotografa. Dnes se na pozemku nachází vysoce moderní dům, jenž svým zjevem připomíná bílou krychli.

 

Čelní stěna domu je celoprosklená. Protože se dům nachází na mírné vyvýšenině, umožňují okna výhled do zahrady a na okolní krajinu. Prosklená zeď, střešní okna a světla zásobí celý dům tolik potřebným světlem.

Prostor je celkově velmi vzdušným a otevřeným. Dům je rozdělen na dvě části – pracovní a obytnou.

 

Pracovní část domu obsahuje veliký fotoateliér – majitel zde tráví velkou část svého pracovního dne, ale i volného času, neboť fotografování je kromě pracovní povinnosti také jeho koníčkem. Vybavení ateliéru je vysoce moderní – luxusní nábytek a technické vybavení. Fotografické prostory, a vlastně i celý dům, byly navrženy v moderním černobílém provedení. Nikdy nestárnoucí černo bílá kombinace je v místnostech občas narušena červeným solitérním vybavením (křesílko v obýváku, skříňky v koupelně, jídelní židle v kuchyni…).

Kuchyňský kout je umístěn na vyvýšeném pódiu. Kuchyňské prostory působí uhlazeně – nenajdeme zde totiž téměř žádné vyčnívající prvky, vše tvoří dokonalou rovinu.

 

Efektu roviny bylo docíleno za pomoci vestavné kuchyňské linky, do které byly zakomponovány právě i elektrospotřebiče. Televizor umístěný na zeď umožňuje poslech ranních zpráv, předpovědi počasí či hudby během přípravy snídaně či jejího konzumování.

Z kuchyně se po schůdcích sejde do obývacího pokoje. Minimalisticky vybavená místnost byla vybavena televizorem, pohodlným koženým atypickým křesílkem, kamínky a policemi, které zakrývají celou jednu volnou zeď. Police jsou samy o sobě dekoračním prvkem a sahají až ke stropu. Dají se využít coby úložné prostory, archiv fotografií či jako domácí knihovna.

Z obytných místností už nám zbývá zmínit pouze ložnici a koupelnu. Místnosti architektonické studio (Adam Rujbr Architects) vyřešilo poněkud netradičně – došlo k jejich propojení.

 

Nedaleko manželské postele se nachází sprchový kout. Toaleta, umyvadlo a koupelové skříňky se však nachází za rohem. Pro chvíle relaxace a oddychu je koupelna vybavena domácí saunou, která svého návštěvníka zbaví stresu a „černého“ smýšlení.