Rodinný dům netradičního tvaru z dílny českých architektů

Anna Dlouha
18. Leden 2017

Hluboká nad Vltavou se již od dob Přemysla Otakara II. pyšní nádherným zámkem, který samozřejmě za dlouhá staletí prošel řadou úprav. Kromě toho, že Hluboká nad Vltavou nabízí překrásný zámek s anglickým parkem, našli bychom ve městě útulný rodinný dům z dílny architektonického studia ATELIER111. Rušnému městskému centru se však dnes vyhneme obloukem a podíváme se na konec města, do čtvrti s názvem Zámostí! 


Nad parcelou trojúhelníkového půdorysu se tu, od roku 2014, majestátně tyčí rodinný dům netradičního tvaru. Za domem následuje už jen prudký svah, který poskytuje překrásný výhled na klikatící se Vltavu, jak si protéká údolím. Dům byl kvůli možnosti dobrého vstupu položen do nejširší části pozemku, avšak ne na samý okraj.

 

Stavba tedy vlastně rozdělila zbývající pozemek na dvě části  – přední a zadní zahradu. Přední část nabízí možnost smočit se v bazénu, prohodit se sousedy pár slov přes plot či jen tak pozorovat náhodné kolemjdoucí. Zejména západy slunce jsou prý v této části zahrady opravdu kouzelné, neboť cípek, ve kterém vznikla přední zahrada, směřuje právě k zámku. Majitelé tedy mohou, nejen za teplých letních večerů, sledovat siluetu zámku v objetí posledních  slunečních paprsků. 

Zatímco přední část zahrady je otevřená městu, zadní část je očím „slídilů“ skryta a poskytuje naprosté soukromí. Okolní lesy zajišťují čerstvý vzduch a jsou nejen pastvou pro plíce, ale také pro oči. Zahrada a les se díky absenci plotu staly jedním celkem, a pozorovatelé si tak mohou bez jakýchkoliv optických zábran užívat barev, zvuků a vůní, které okolní příroda nabízí!

 

Architekti J. Weinzettl a B. Weinzettlová se od počátku snažili, aby došlo k propojení interiéru s exteriérem. Efektu propojení se docílilo pomocí velkoformátových okenních tabulí, které umožňují „dotknout se přírody“. Kromě možnosti vyhlédnout do přírody, si majitelé mohou užít kousek přírody i doma.

 

Přírodní materiály a barvy působí v interiéru jemným a uklidňujícím dojmem. V přízemním patře byly tyto prvky použity např. v kuchyni. Kuchyňský kout je kombinací bílé a hnědé barvy. Na kuchyňské lince nenajdete jediné madlo, čímž došlo k zachování celistvosti. Hnědý pracovní pultík s instalovaným vařičem poskytuje dostatek prostoru pro přípravu pokrmů, či pro pouhé odkládání nádobí a surovin.

 

Od pultíku uděláme dva kroky vpřed a na dosah ruky máme kulatý stůl se sedmi židlemi.  (Pro čtyřčlennou rodinu je to mnoho, avšak majitelé domu počítali i s návštěvami.) Černý stůl ladí s konferenčním stolkem, který je „coby kamenem dohodil“.

 

Obývací kout obsahuje již zmiňovaný stolek, béžovou sedačku, dvě moderní „křesílka“ a televizi. Vestavná "pracovní skříň", jež se nachází naproti televizi, je volným pokračováním kuchyňské linky. Z toho důvodu je laděná do stejného sněhobílého odstínu. Využití skříně je však poněkud netradiční - ona to totiž není tak úplně skříň. Kromě toho, že se dá prostor použít coby úložný, slouží také jako pracovna. Tajemná místnost za šatními dveřmi může posloužit třeba při žehlení či jako bunkr pro malé raubíře. Druhé patro je poté věnováno ratolestem  - čítá dětské pokoje, druhou koupelnu a terasu.